Alexandru Tănase declară că în cazul demiterii Guvernului există o amplă jurisprudență a Curții Constituționale, care reglementează procedurile de învestire a unui nou Guvern. Tănase afirmă că, în cazul în care în Parlament se constituie o majoritate calificată, capabilă să investească un Guvern, adică o majoritate care deține cel puțin 51 de voturi, Președintele țării nu poate ignora această majoritate și este obligat să desemneze candidatul identificat de ea.
„Șeful statului are posibilitatea să respingă o singură dată candidatura propusă de majoritatea parlamentară, iar în cazul în care această majoritate va insista pe aceeași candidatură, președintele este obligat să o desemneze. Când vorbim de o majoritate formalizată nu înseamnă neapărat că trebuie să existe o coaliție de guvernământ, o alianță sau o formă politică de aliere între componentele din parlament, dar este necesar să existe un număr suficient de voturi pentru a învesti un guvern”, a punctat Alexandru Tănase.
„Dacă in Parlamentul de la Chișinău se va forma o nouă majoritate capabilă să învestească un nou Guvern, Președintele este obligat să semneze decretul de desemnare a acelui candidat care va fi identificat”, a declarat Alexandru Tănase.
Mai mulți experți vorbesc despre faptul că Moldova ar putea intra într-o criză politică după ce, în ultima perioadă, tot mai mulți deputați democrați părăsesc coaliția majoritară. PD și PSRM au împreună acum 54 de mandate.