Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

PSRM propune ca președintele ales să-și păstreze carnetul de partid: Iată ce cred experții

Deputații PSRM pregătesc abrogarea prevederilor Codului Electoral care nu permit președintelui Republicii Moldova să fie membru al vreunui partid politic. În cadrul emisiunii "Contrapunct" de la Sputnik Moldova, experții au analizat această inițiativă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. Deputatul socialist Vasile Bolea propune abrogarea aliniatului 2 din articolul 123, care prevede următoarele: "Până la validarea mandatului, candidatul ales la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova prezintă Curţii Constituţionale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic şi nu îndeplineşte nicio altă funcţie publică sau privată". Potrivit lui Bolea, aceast articol încalcă prevederile Constituției referitor la libertatea asocierii.

Alegerile prezidențiale: Igor Dodon anunță când vor avea loc

"Până acum, toți președinții țării, înafară de domnul Timofti, promovau interesele partidelor din care veneau. De aceea am considerat că urmează să înregistrez așa o inițiativă, să discutăm în Parlament și să punem capăt speculațiilor. Înainte de validarea mandatului de președinte, candidatul să dea dovadă la Curtea Constituțională că și-a încetat calitatea de membru sau i-a fost supendată", a precizat Vasile Bolea, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului. 

Membrul CEC Andrei Volentir crede că această prevedere ar putea fi respinsă de Curtea Constituțională.

"Curtea Constituțională a constat că președintele este o funcție de mediator între ramurile puterii și după asta Parlamentul a făcut modificarea. Deci, Legislativul trebuie să se expună ca să nu contravină practicii Curții Constituționale", a menționat Andrei Volentir, membru CEC.

De aceeași părere este și expertul Promo-Lex Pavel Postică. 

"Ce ține de carnetul de membru de partid, cred că chiar dacă tehnic s-ar găsi suport pentru această modificare, sincer îmi este greu să cred că actuala coponență a Curții Constituționale va accepta asta. Opinia mea este mai bine să fie claritate, să te declari oficial ceea ce ești de cât să faci partizanat politic", a declarat Pavel Postică.

În urma alegerilor prezidențiale din 2016, Igor Dodon a fost obligat să renunțe la fotoliul de președinte al PSRM în favoarea celui de șef al statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova