Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vom avea sau nu stare de urgență în agricultură: Ce soluții propune opoziția parlamentară

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Alexandru Slusari, consideră că Guvernul ar putea propune Parlamentului decretarea stării de urgență în câteva raioane afectate de secetă, iar în aceste condiții fermierii ar putea să-și restructureze datoriile față de bănci.
Sputnik
Vom avea sau nu stare de urgență în agricultură: Ce soluții propune opoziția parlamentară

Alexandru Slusari este de părere că Guvernul va trebui să evalueze și să propună câteva soluții pentru gospodăriile care au suferit din cauza secetei, fiind vorba și de sectorul zootehnic.

„În mod normal, Guvernul trebuie să vină cu propuneri privind majorarea subvențiilor măcar cu 500 de milioane de lei, bani care trebuie alocați pentru fermierii ce au suferit din cauza secetei, plăți directe inclusiv pentru întreprinderile din sectorul zootehnic. Va apărea problema cu hrana pentru animale, multe capete vor merge la abator. Eu sunt realist și știu în ce situație se află Moldova - pandemia, criza social-economică. Nu spun că astăzi vor fi identificați acești bani. Statul, după o evaluare corectă privind daunele secetei, va apela probabil și la donatorii externi”, a precizat Slusari.

Vicepreședintele Parlamentului spune că mai există încă o soluție pentru gospodăriile care au fost afectate de secetă.

Situație gravă în agricultură din cauza secetei - ”Este fără precedent”: Ce face statul
Deputatul solicită ca Guvernul să propună Parlamentului decretarea stării de urgență în câteva raioane din centru și sudul Moldovei care au fost afectate de secetă. El mai spune că un asemenea scenariu s-a aplicat în Găgăuzia.

„Deja de o lună lună de zile vorbim de declararea stării de urgență în agricultură. În Găguzia s-a mers pe acest scenariu și este lăudabil. De ce să nu instituim starea de urgență, fără a limita drepturile cetățenilor? Va apărea circumstanță de forță majoră, când fermierii având certificatul de forță majoră își vor putea restructura datoriile față de bănci, furnizori de produse fitosanitare și fertilizanți. Acest lucru nu necesită alocări financiare. Guvernul trebuie să propună Parlamentului declararea stării de urgență în câteva raioane. După Bălți, la nord e suportabil, de la Bălți la sud, noi nu vom avea grâu”, a declarat Alexandru Slusari pentru Sputnik Moldova.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a anunțat că toate suprafețele agricole semănate cu culturi cerealiere de toamnă și primăvară vor fi inventariate, pentru a analiza gradul de afectare în urma secetei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova