Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cea care a murit în cer pentru Patrie: Avionul Mariei Kulkina

Sputnik Moldova publică un material din seria "Ecoul războiului. Exponate din muzeul organizațiilor de cercetași".
Sputnik

Pe Gorganul Gloriei din orașul Dubăsari, la poalele dealului, pe lespezile de granit sunt imortalizate numele eroilor îngropați aici. Mulți ani, studiind listele celor care au murit în timpul războiului, îți oprești involuntar privirea asupra numelor feminine care îți atrag atenția. Îmi amintesc secvențele din filmul lui Leonid Bîkov ”В бой идут одни старики” (La luptă pleacă doar „bătrânii” - tr. red.), scena în care școlarii de ieri, iar acum locotenenții Sagdulaev și Aleksandrov (Romeo și Kuznecik), însoțesc fetele-pilot care au ajuns în regimentul lor: ”Nu știu ce fapte eroice vom săvârși împreună, dar faptul că această fată este la război...".

Cea care a murit în cer pentru Patrie: Avionul Mariei Kulkina

Maria Kulkina s-a ”îmbolnăvit” de cer la mijlocul anilor 30, când toți tinerii sovietici admirau realizările lui Cikalov. În loc de institutul de medicină, a ales o școală de aviație, un bilet spre cer. Prin voia sorții, dragostea față de aviație s-a împletit cu prima dragoste de fată , strălucitoare și plină de curaj. Alesul Mariei a fost instructorul școlii, pilotul de clasă superioară Serghei Psarev. Împreună au studiat, împreună au zburat, împreună au visat să cucerească noi orizonturi... Războiul care a dat buzna în viața oamenilor a distrus familii, a năruit vise, i-a luat pe fii, pe tați și soți pentru totdeauna. În data de 28 februarie 1942, pilotul celei de-a 3-a divizii de aviație de acțiune lungă a regimentului de aviație 748, locotenentul Serghei Psarev, nu s-a întors din misiunea de luptă.

Un pas spre nemurire: Eroi mai puțin cunoscuți ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei
Acum dor în linia întâi! Ticăloșii care i-au distrus fericirea familială nu vor fi cruțați. 10 noiembrie 1942, Maria Kulkina a fost înrolată în rândurile Armatei Roșii. Începând cu mai 1943, ca pilot în cadrul celei de-a 145-a escadrilă de comunicații, ea a participat la bătălii de pe fronturile din Caucazul de Nord și de Sud. În decembrie 1943, a reușit să obțină transferul în aviația de luptă, în cadrul regimentului 267 al aviației de luptă (ИАП).

Luna mai 1944. Forțele germane încearcă din toate puterile să învingă Armata a 8-a de Gardă,care lupta pe capul de pod Șerpeni, în apele repezi ale Nistrului. Regimentul 267 al aviației de luptă avea sarcina de a sprijini trupele aflate la sol și de a escorta aeronave de atac și bombardiere spre pozițiile inamice. Comandantul escadrilă căpitanul Antipov și coechipierul său Kulkina au zburat într-o misiune de luptă. Pe cerul de deasupra satului Coșnița, avioanele lor au fost atacate de 4 avioane inamice. Acoperindu-l pe comandant, locotenentul-major Kulkina și-a îndreptat avionul spre avioanele ”Fokker” ale naziștilor. Mitraliera a ciuruit corpul Yak-ului și, cu mare viteză, aeronava s-a izbit de sol.

În 1972, datorită eforturilor veteranului Marelui Război pentru apărarea Patriei, inițiatorul lucrărilor de căutare în Moldova, colonelul Evghenii Krasovski, a fost găsit locul unde s-a prăbușit avionul Mariei Kulkina.

Cea care a murit în cer pentru Patrie: Avionul Mariei Kulkina

Lovitura a fost atât de puternică încât motorul aeronavei a intrat la 12 metri în pământ! Epava găsită în cadrul căutărilor, arma și Ordinul Steaua Roșie nu au lăsat nicio îndoială - după ani de zile, avionul Mariei Kulkina a fost găsit. Rămășițele pământești ale aviatoarei a fost îngropată cu onoruri militare la poalele Memorialului Gloriei.

Cea care a murit în cer pentru Patrie: Avionul Mariei Kulkina

A trăit doar 24 de ani, dându-și viața pentru eliberarea pământului moldovenesc de nazism. Liniștea ei este păzită de vehicul de luptă T-34, care a fost distrus în aceleași bătălii groaznice și a fost restabilit fiind transformat într-un monument.

În muzeul „Gloria militară”, la standul dedicat piloților Marelui Război pentru apărarea Patriei, se păstrează o copie în miniatură a avionului Mariei Kulkina YAK-1B, realizată de chișinăuianul Vladimir Bucinski. Pe avion este inscripționat: „Donbasul eliberat”.

Cea care a murit în cer pentru Patrie: Avionul Mariei Kulkina

Douăsprezece vehicule de luptă au fost construite din banii minerilor din Donețk, eliberați de Armata Roșie. Piloții celui de-al 267-lea regiment de aviație de luptă, inclusiv Maria Kulkina, au luptat pe acestea. În mod ironic, avionul pilotului a fost găsit trei decenii mai târziu pe teritoriul kolhozului ”Fruktovîi Donbas” din raionul Dubăsari.

Volskul, în care s-a născut Maria, Donbasul, care a înarmat piloții pentru a lupta împotriva invadatorilor, Moldova, eliberată cu prețul a mii de vieți. Toate au fost unite de tânăra sovietică Maria, care a devenit o părticică a cerului de de-asupra Patrie care a învins fascismul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova