Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Situația din agricultură: Centrul și sudul Moldovei sunt afectate puternic

Dacă în raioanele de nord situația din agricultură este în general bună, în raioanele de centru și de sud lucrurile stau destul de prost. Unele câmpuri de culturi agricole vor trebui reînsămânțate, s-a menționat la o ședință convocată de ministrul Agriculturii.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 mai – Sputnik. Situația suprafețelor și culturilor agricole în urma ploilor de săptămâna trecută, inclusiv în contextul secetei hidrologice, înghețurilor și ploilor cu grindină, a constituit subiectul unei ședințe online desfășurate aseară, la care a participat ministrul Agriculturii, Ion Perju, cu și responsabilii direcțiilor agricole raionale. 

Consecințele COVID-19 și ale secetei pentru agricultură: Cine va acorda asistență Moldovei

Ministrul a remarcat că sectorul agricol este influențat negativ de „condițiile meteo specifice anului curent” și că, din păcate, ne confruntăm cu „o perioadă nefastă pentru agricultură”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.  

„După o iarnă blândă și fără precipitații, primăvara devreme, cu dimineți reci și zile calde, a impus intrarea devreme în câmp, apoi au fost înregistrate înghețuri timpurii. (...) În contextul sectei hidrologice, înghețurilor și a precipitațiilor înregistrate, vreau să discutăm despre situația în raioane, chiar dacă știm că evaluarea trebuie să aibă loc în 5-7 zile, după ploi, pentru a reuși să observăm dacă procesul vegetativ este în normalitate și pentru a reuși să facem o prognoză a roadei”, le-a spus Ion Perju șefilor direcțiilor agricole raionale.

Responsabilii din raioanele din nordul țării au comunicat că, per ansamblu, situația este una bună, chiar dacă au fost afectate unele suprafețe agricole. 

O situație problematică se constată în centru și sud. Responsabilii din raioanele din centrul și sudul țării au informat că seceta a afectat o bună parte din terenuri. În funcție de rezultatele evaluării de după ploi, agenții economici vor lua o decizie cu referire la reînsămânțarea unor câmpuri.

Totodată, responsabilii din raionul Ștefan Vodă au comunicat că există localități în care nu a plouat deloc, iar seceta a afectat plantațiile multianuale de cais, prun și cireș.

Vorbind despre pagubele provocate de ploaia cu grindină, responsabilii din raionul Cahul au informat că aceasta a afectat mai mult localitatea Vadul lui Isac, unde au fost distruse drumuri, afectate grav case, 3.000 de metri pătrați de sere, 22 de hectare de culturi cerealiere, peste 15 hectare de culturi pomicole, 20 de hectare de viță de vie.

Reprezentanții direcțiilor agricole au informat că nu dețin informații exacte din fiecare localitate, din considerentul că „precipitațiile nu permit desfășurarea activităților în câmp”.

După ce a ascultat relatările din raioane, ministrul Ion Perju a vorbit despre câteva activități ce au fost și urmează a fi întreprinse pentru a redresa situația în agricultură.

Terenurile agricole afectate de grindină: Cine este de vină

 „Trebuie să evaluăm prejudiciul, pentru a cunoaște care sunt necesitățile și posibilitățile, inclusiv pentru a comunica cu partenerii și donatorii. Considerăm necesar de format comisii mixte cu implicarea autorităților publice de ambele niveluri, pentru a evalua câmpurile compromise. Solicităm respectuos o atitudine obiectivă în procesul de evaluare. Doar în baza unei informații veridice putem lua decizii corecte. Mâine (7 mai – n.red.), vom avea o ședință de lucru cu reprezentanții companiilor de asigurări și producătorii agricoli”, a spus Ion Perju.

Ministrul Agriculturii a vorbit și despre promovarea proiectului Legii ce exclude anumite impedimente la irigarea terenurilor agricole.

„Prin aprobarea Legii, vor fi modificate acte legislative ce simplifică procedura de obținere a permisiunii de utilizare a apei pentru irigare, accesul la utilizarea  apei din bazine, posibilitatea amplasării prizelor de apă și instalațiilor mobile de captare în zona riverană a bazinelor, dar și instituirea amenzilor pentru cei ce nu permit utilizarea apei și pentru cei ce nu obțin regulamente (pașapoarte) pentru funcționarea bazinelor”, a declarat Ion Perju.

Menționăm că, pe 4 mai, ministrul a discutat despre situația dificilă din agricultură  cu reprezentantul la Chișinău al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

FAO a anunțat că-i va acorda asistență Republicii Moldova, inclusiv în monitorizarea și analiza consecințelor COVID-19 în agricultură și alimentație, mobilizarea resurselor necesare pentru depășirea acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova