Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Curtea Constituțională examinează contestarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă

Curtea Constituțională se expune astăzi pe marginea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și cel al Federației Ruse referitor la creditul de 200 de milioane de euro.
Sputnik

CHIȘINĂU, 7 mai -Sputnik. După ce pe 23 aprilie Curtea Constituțională a blocat creditul negociat cu Federația Rusă, în urma sesizării opoziției parlamentare care a reclamat pretinse clauze defavorabile pentru Republica Moldova, astăzi Înalta Curte examinează în fond contestarea acordului de împrumut.

Judecătorul Curții Constituționale Eduard Ababii s-a abținut de la examinarea contestării creditului din partea Federației Ruse. El a motivat că se află în raporturi de rudenie prin afinitate cu vicepremierul și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța. Curtea a admis cererea de abnținere. 

Dodon despre creditul rusesc: Cei care se împotrivesc urmăresc revenirea la guvernare

Judecătorii constituționali au respins demersul de recuzare a magistratului Nicolae Roșca. Potrivit deputatului PSRM Vasile Bolea, Nicolae Roșca este un apropiat al Partidului Acțiune și Solidaritate și nu va putea lua o decizie echidistantă. Curtea Constituțională a considerat însă că cererea a fost neîntemeiată. 

Cererea opoziției de a suspenda acțiunea Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind contractarea împrumutului de 200 de milioane de euro a fost admisă după destituirea lui Vladimir Țurcan din fruntea Curții Constituționale.

Acum câteva zile, Ministerul de Externe al Federației Ruse a venit cu un comentariu la reacțiile ce vizează acordul de creditare din partea Rusiei. Instituția a precizat că reacția anumitor cercuri politice din Chișinău privind acordul de împrumut cu Federația Rusă, în valoare de 200 de milioane de euro, este o nedumerire.

„Suntem surprinși de faptul că unii politicieni moldoveni au văzut un fundal politic în dorința sinceră a Rusiei de a ajuta oamenii din Republica Moldova în perioada dificilă de combatere a pandemiei coronavirusului și de a depăși dificultățile socio-economice”, precizează MAE al Federației Ruse.

În comunicat se menționează că acordarea acestui împrumut nu presupune nicio condiție din partea Federației Ruse. Dimpotrivă, acorduri similare au fost semnate de Chișinău cu Uniunea Europeană, este precizat în comentariul MAE rus.

Potrivit informațiilor, toate procedurile interne pe partea rusească pentru intrarea în vigoare a contractului de împrumut au fost finalizate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova