Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pârjol de 1 mai? Cum arată acum o poiană din pădurea de pe Calea Orheiului – Video

Focul făcut pentru picnic și practica total nocivă și greșită de „curățare prin incendiere” a terenurilor prejudiciază grav flora și fauna. O înregistrare video recentă ne arată urmele unui pârjol într-o pădure din Chișinău.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. O înregistrare video cu imagini dezolante din pădurea de pe Calea Orheiului a fost încărcată pe YouTube de un utilizator din Chișinău.

Prima concluzie ar fi că persoane care au chefuit în pădure de 1 mai au lăsat să le scape focul de sub control, iar pădurea a fost prejudiciată grav.

Înregistrarea, făcută pe 2 mai, a fost distribuită mai apoi pe Facebook de un ong, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, cu precizarea că aceasta a fost realizată de prieteni de-ai săi.

Serile au început să fie mai frumoase în Moldova: Iată ce se întâmplă – Video

Prin urmare, ni se sugerează că scena și informația despre locul dezastrului sunt veridice.

„Acest video este din pădurea de pe Calea Orheiului, iar scena a fost filmată recent de prietenii noștri.

„Nu știu când a ars și nu știu când/cum s-a stins focul, dar felul în care arată acum pădurea e dezastruos”, ne-au mărturisit autorii filmulețului”, a comentat Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

 

„Ard pajiștile, ard câmpurile, ard până și pădurile. Noroc de ploaie că stinge aceste focuri, altfel am arde cu toții, cuprinși de febra „curățeniei de primăvară””, am mai adăugat membrii ong-ului.

Nu doar locurile în care oamenii iresponsabili fac focul pentru a-și prepara bucatele pentru picnic prejudiciază flora și fauna. Un alt fenomen răspândit, cu urmări dezastruoase pentru mediu, este „curățarea” locurilor pe care a fost depozitat gunoiul, a întinderilor de stuf, pajiștilor și pășunilor prin incendierea lor.

Pompierii, instituțiile de stat responsabile de protecția mediului, dar și organizațiile ecologiste și cetățenii responsabili încearcă să pună capăt acestui obicei nociv. Seceta prelungită din acest an și vântul cu viteză sporită favorizează izbucnirea incendiilor care scapă de sub control.

În multe cazuri, focul se poate răspândi pe spaţii extinse și poate prezenta pericol pentru sectorul forestier și animalele sălbatice, dar și pentru imobilele aflate în preajma incendiilor.  

Avem și statistici de-a dreptul dramatice în această primăvară: din dimineața zilei de 1 aprilie până în dimineața de 2 aprilie, pompierii au intervenit în peste 60 de cazuri pentru a stinge focare de vegetație aprinsă, în mai multe raioane. În total, în doar 24 de ore, focul a afectat serios aproximativ 137 de hectare de teren. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova