Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ion Chicu: Ce se va întâmpla dacă CC anulează acordul de finanțare cu Rusia

În cazul anulării creditului rusesc, Guvernul nu va fi în măsură să finanțeze cheltuieli de importanță majoră, investițiile în infrastructură și ajutorul pentru agenții economici, a declarat Chicu, iar responsabilitatea le revine celor care au contestat Acordul.
Sputnik

Creditul rusesc: Comentariul Ministerului Rus de Externe
CHIȘINĂU, 4 mai – Sputnik. În cazul anulării creditului de la Federația Rusă, Guvernul va trebui să meargă în Parlament cu o nouă rectificare a Bugetului de Stat, „în minus cu 4 miliarde de lei”, a declarat premierul Ion Chicu la un breifing susținut luni, 4 mai.

Ion Chicu a relevat că săptămana aceasta, pe 7 mai, Curtea Constituțională „va examina contestarea unor politicieni în ceea ce privește creditul rusesc”.

În opinia premierului, contestarea respectivilor deputați de opoziție „este un atac politic asupra acestui credit”.

„Acei care au pornit această aventură politică, să-și asume responsabilitatea”, a declarat Ion Chicu.

„În cazul în care acest credit nu va putea fi accesat de Guvernul Republicii Moldova, vom avea deficiențe în finantarea unor cheltuieli incluse la rectificarea Bugetului, acum două săptămâni. Mă refer la investițiile în infrastructură, la ajutorul pentru agenții economici, care este prevăzut in Bugetul de Stat rectificat, dar urma să fie finanțat din acest credit. Și multe alte cheltuieli”, a informat prim-ministrul.

Dodon despre creditul rusesc: Cei care se împotrivesc urmăresc revenirea la guvernare

Reamintim, Curtea Constituțională se va pronunța pe 7 mai pe marginea contestării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și cel al Federației Ruse referitor la creditul de 200 de milioane de euro. Acordul pentru credit a fost atacat la Curtea Constituțională și de către deputații Platformei DA, de opoziție. Ca urmare, magistrații Curții Constituționale au suspendat acțiunea acordului de credit.

Ministerul rus de Externe declara într-un comunicat de presă că „reacția anumitor cercuri politice din Chișinău privind acordul de împrumut cu Federația Rusă, în valoare de 200 de milioane de euro, este o nedumerire”. „Despre acest împrumut se discută între părți încă de la sfârșitul anului trecut”, „negocierile au început la cererea conducerii Moldovei”, „acordarea acestui împrumut nu presupune nicio condiție din partea Federației Ruse” și toate procedurile interne pe partea rusească pentru intrarea în vigoare a contractului de împrumut au fost finalizate, mai informa Ministerul rus de Externe.

Comentatorul politic Roman Mihăeș a declarat pentru Sputnik Moldova că anularea creditului rusesc va obliga Cabinetul de Miniștri „să identifice alte credite, din alte surse și cu condiții mai dure”, pentru că împrumuturile de pe piețele financiare internaționale sunt „la costuri mai mari”.

Potrivit lui Roman Mihăeș, Republica Moldova are nevioe să ia cu împrumut 800 de milioane de euro pentru a acoperi deficitul bugetar, care a crescut substanțial în contextul pandemiei cu COVID-19. 

Comentatorul politic a menționat că, „în cazul în care iese din ecuație creditul rusesc, trebuie de identificat în altă parte acești bani, iar pentru aceasta e nevoie de timp”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova