În ultimele luni asistăm la o scădere semnificativă a prețului la petrol pe bursele internaționale. Epopeea a început după ședința din 6 martie 2020, care a avut loc la Viena, însă la care Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și Rusia nu au ajuns la un consens.
Reducerea prețului la petrol este urmată evident și de o scădere a prețului la carburanți. Avantajați sunt și agricultorii care se întreabă cât va mai dura această perioadă în care prețul la motorină va continua să scadă ori e cazul să își facă niște rezerve. Iată de ce i-am solicitat o opinie economistului Roman Chircă, care a menționat că acest trend descrescător se va menține până la sfârșitul anului.
”Mai multe state exportatoare de petrol au fost afectate de această scădere. Acest lucru s-a datorat supraofertei de petrol, iar China nu mai are acea capacitate de producere. Această tendință se va menține cel mai probabil până la sfârșitul anului. Nu știu dacă agricultorii ar trebui să își facă niște rezerve, întrucât majoritatea lucrărilor au loc anume în această perioadă și toamna, însă nu e cazul să îngroape niște mijloace financiare. Până în anul viitor nu cred că vom avea creșteri majore la prețul petrolului”, spune Roman Chircă.
În același timp, experții notează că volumul de scădere a producției poate să nu fie suficient, având în vedere cererea care a scăzut din cauza pandemiei, care este estimată la aproximativ 30 de milioane de barili pe zi.
Pandemia COVID-19 a provocat o scădere record a prețurilor la petrolul din cauza colapsului cererii de materii prime. Piața a fost, de asemenea, afectată negativ de faptul că, în martie, țările OPEC+ nu au putut fi de acord să prelungească acordul anterior.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova