CHIȘINĂU, 30 apr - Sputnik. Cei 42 de medici și asistenți medicali din România au ajuns la Chișinău. Ceremonia de întâmpinare a acestora a avut loc la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Aceștia efectuează misiunea de sprijin a cadrelor medicale din Republica Moldova în lupta cu COVID-19.
”Gestul de astăzi făcut de poporul românm care se confruntă, la fel, cu efectele pandemiei COVID-19, este unul apreciabil și de valoare înaltă. S-a decis ca o echipă de medici, asistenți medicali să lucreze alături de lucrătorii medicali ai Republici Moldova”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.
Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Oleg Țulea, și-a arătat recunoștința pentru sprijinul acordat de țara vecină și a adus mulțumiri României pentru solidaritate.
”Acest suport este acordat într-o perioadă complicată nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru România. Acest suport generos, inclusiv lotul de materiale sanitare, oferit de autoritățile române - 500 de mii de măști și 50 de mii de combinezoane medicale speciale este foarte important pentru spitalele noastre”, a declarat Oleg Țulea.
Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a precizat că Guvernul României urmează să decidă astăzi în cadrul ședinței dacă va acorda echipamente medicale necesare pentru combaterea pandemiei de COVID-19 (500 de mii de măști, 50 de mii de combinezoane și medicamente). Oficialul a transmis condoleanțe familiilor care au pierdut oameni dragi din cauza coronavirusului.
”Transmit condoleanțe tuturor familiile celor care și-au pierdut viața în lupta cu acest dușman nemiloși și urez însănătoșire grabnică celor bolnavi. Suntem deplin solidari cu toți cetățenii Republicii Moldova în fața acestei încercări foarte dificile”, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al României.
Ministrul Apărării din România, Nicolae Ciucă, a precizat că România oferă țării noastre și 10 izolete în lupta cu COVID-19.
„Am adus 10 izolete, sper să fie de mare folos și să fie folosite cât mai puțin. Vreau să le mulțumesc medicilor că s-au oferit ca voluntari. Vă dorim succes și să încheiați misiunea cu bine”, a declarat ministrul Apărării din România, Nicolae Ciucă.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din România, Raed Arafat, a precizat că suntem într-o situație în care granițele nu au loc pentru că virusul nu le cunoaște. Potrivit lui, este momentul în care singurul cuvânt aplicabil este solidaritatea, alături de cuvântul prietenie.
Medicii și asistenții medicali veniți din România au specializări în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență și medicină internă și vor desfășura, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova