Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Au apărut în vânzare cartofii noi: Iată cât costă kilogramul și de unde sunt aduși

Pe rafturile magazinele din țară găsim deja cartofi noi. Aceștia sunt importați, iar reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor ne conving că sunt de calitate.
Sputnik

CHIȘINĂU,  29 apr. – Sputnik. Suntem la sfârșit de aprilie, iar unii oameni abia acum o săptămână au terminat de plantat cartofii în pământ. Cu toate acestea, pe rafturile magazinelor găsim deja cartofi noi. Prețul unui kilogram de cartofi noi ajunge la 30 de lei. Deși costă aproape de trei ori mai mult decât cartofii vechi, oamenii nu trec indiferenți pe lângă ei. Am fost într-un market din Capitală și am întrebat cumpărătorii ce aleg acum, cartofi vechi sau noi. Majoritatea au recunoscut că au procurat noi.

Au apărut în vânzare cartofii noi: Iată cât costă kilogramul și de unde sunt aduși

"Deși prețul este un pic pipărat, totuși, am cumpărat un kilogram de cartfofi noi ca să ne împlinim pofta. Eu cred că merită de gustat ceva proaspăt", ne-a mărturisit o cumpărătoare. 

Tamara Roșca din Capitală susține că a fost mai norocoasă și a găsit la un butic cu legume cartofi noi la prețul de 21 de lei kilogramul. 

"Cartofii sunt mai mărunți și probabil de asta costă mai puțin. Nouă chiar așa ne plac, mărunți, copți cu coajă în unt, usturoi ras și mărar", a povestit femeia. 

Au apărut în vânzare cartofii noi: Iată cât costă kilogramul și de unde sunt aduși

Deocamdată, cartofii noi care se vând acum în magazine sunt importați din Macedonia, Israel, Egipt și Azerbaijan. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor susțin că verifică toate loturile care intră în țară și ne asigură că putem fi convinși de calitatea cartofilor noi.

Câte kilograme de cartofi pe an consumă un moldovean

"Impoturile de cartofi noi au început să fie făcute de la mijlocul lunii aprilie. Până acum, au fost importate 35 de tone din Macedonia și 97 de tone din Israel, Egipt și Azerbaijan. Toată cantitatea a fost verficată în laboratorul acreditat de ANSA. Nu au fost depistate încălcări și nimic nu a fost returnat țărilor de origine", a declarat directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici. 

Cartofii autohtoni crescuți în sere vor apărea în vânzare în două săptămâni, iar cei plantați în câmp deschis vor fi la începutul lunii iunie. Producătorii susțin că, dacă în următoarea perioadă nu va ploua, atunci seceta ar putea să afecteze și această cultură. 

"Așteptăm ca producătorii noștri care au crescut cartofi în sere să înceapă și ei vânzările. În același timp, cei care au cultivat în câmp deschis sunt nevoiți să irige din cauza secetei. Evident, sunt destul de multe cheltuieli, dar sperăm să avem ploaie cât mai curând ca să putem avea producție și preț competitiv. Deocamdată, nu avem pronosticuri și nu ne putem face planuri mari", a menționat Petru Iliev, președintele Asociației Cultivatorilor de Cartofi din Moldova.

Potrivit datelor de la ANSA, în 2019, Republica Moldova a importat 52 de mii de tone de cartofi din țări precum: Balarus, Germania, Olanda, Polonia sau România. În primele trei luni ale anului au fost aduse 20 275 de mii de tone de cartofi. În țara noastră, anual sunt plantate aproximativ 22 de mii de hectare cu cartofi. Rata medie a productivității este de circa 25 de tone la hectar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova