Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ion Chicu le-a adresat un mesaj veteranilor accidentului de la Cernobîl

Astăzi se împlinesc 34 de ani de la tragicul accident de la centrala nucleară din Cernobîl. Peste 3.500 de moldoveni au participat la înlăturarea consecințelor acelei catastrofe, dintre care astăzi mai sunt în viață 2.027 de persoane.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. Prim-ministrul Ion Chicu le-a adresat astăzi un mesaj participanților la înlăturarea consecințelor tragicului accident de la centrala nucleară din Cernobîl, din 26 aprilie 1986.

Un gest de recunoștință pentru cei care au înlăturat urmările accidentului de la Cernobîl

„Dragi veterani ai accidentului de la Cernobîl, apreciem sacrificiul Dvs. și conștientizăm că ați primit lovitura pentru noi toți. Sacrificiul Dvs. nu a fost în zadar și dovadă sunt generațiile de tineri, adolescenți și copii sănătoși. Vă mulțumesc din inimă, dragi veterani!”, a spus Ion Chicu în mesajul său.

Șeful Guvernului a menționat că Republica Moldova, pe atunci parte componentă a Uniunii Sovietice, și-a adus contribuția la acțiunile de înlăturare a consecințelor accidentului nuclear. Peste 3.500 de moldoveni au participat la acele operațiuni, dintre care astăzi mai sunt în viață 2.027 de persoane.

Ion Chicu a relevat că operațiunea de înlăturare a consecințelor avariei de la Cernobîl a fost menită să reducă contaminarea radioactivă, iar oamenii care au participat la acele operațiuni au fost și rămân eroi.

Premierul a constatat că, pe măsură ce omenirea progresează în domeniul tehnico-științific, „cu atât mai grave sunt accidentele produse în sistemele construite de oameni”. Șeful Guvernului a relevat că accidentul nuclear de la Cernobîl a condus la contaminarea radioactivă a întregului continent european și părților estice ale Americii de Nord.

Incendiu teribil în zona Cernobîl: Imagini video de la fața locului

„Chiar și peste 34 de ani nu am reușit să evaluăm consecințele acestui accident. Raportul Forului Cernobîl din 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Organizația Mondială a Sănătății, a atribuit accidentului 56 de decese directe, 47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian”, a menționat premierul.

Potrivit aceluiași raport, peste 9 mii de persoane, din aproximativ 6,6 de milioane care au fost cel mai expuse la radiație, pot muri din cauza unei forme de cancer, existând 4 mii de cazuri de cancer tiroidian printre copiii diagnosticați în 2002. Alte aproximativ 336 de mii de persoane au fost evacuate din regiunile contaminate.

„Constatăm cu regret că acea tragedie a provocat pierderi umane similare războaielor”, a adăugat Ion Chicu.

În opinia premierului, este greu de apreciat la justa valoare sacrificiul „lichidatorilor” consecințelor avariei de la Cernobîl, dar cert este că fiecare dintre aceștia a salvat mii de alte vieți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova