În cadrul unui interviu acordat pentru Sputnik Moldova, avocatul Andrei Baș a menționat că în această perioadă practic toate consultațiile sunt oferite online. Pentru a-și putea continua activitatea, avocatul comunică cu clienții săi prin sisteme de video-conferință, doar cazurile ce nu suferă amânare îi obligă să iasă din casă și să-și exercite meseria.
"Aș spune că aceasta este o perioadă destul de prielnică pentru a face o analiză generală a activității, pentru a mai moderniza instrumentele de lucru și rămân optimist pentru vremuri mai bune ca să putem înfăptui în continuare actul justiției", a declarat Andrei Baș.
Potrivit avocatului, în perioada stării de urgență cele mai multe adresări sunt de fapt subiectele sancționării, sub incidența art. 761 din Codul Contravențional al Republicii Moldova.
"Aici ne referim la nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice. Sunt cazuri când oamenii nu respectă regimul de carantină și, la fel, sunt sancționați. Avem și situații când oamenii mergeau să procure produse alimentare și în mod eronat agenții constatatori le aplicau amenzi", a relatat avocatul.
Andrei Baș mai spune că în această perioadă sunt și multe adresări din partea agenților economici în privința reglementării activității în vederea respectării Dispozițiilor Comisiei Situației Excepționale, precum și reglementarea raporturilor de muncă în această perioadă deloc ușoară. Totodată, și angajații din sectorul privat vin cu multiple întrebări și probleme.
"Unii angajați sunt obligați să-și ia concediu din cont propriu sau sunt concediați fără motiv. Anterior nu întâlneam atât de frecvent asemenea cazuri", a menționat el.
Mai mult, avocatul susține că, din păcate, există și unele cazuri de violență în familie unde este necesar de instituit ordonanța de protecției față de victimă. De asemenea, sunt solicitări privind consultarea persoanelor care doresc să depună actele pentru divorț.
"Sunt niște probleme specifice acestei perioade. Indiferent dacă este stare de urgență sau nu, oamenii se confruntă cu o serie de probleme care necesită a fi soluționate", a conchis avocatul.
Amintim că pe întreg teritoriul țării a fost declarată stare de urgenţă, în perioada 17 martie-15 mai 2020.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova