COVID-19 a lovit dur în economia Moldovei. Pentru a acoperi gaura financiară provocată de pandemie și a face față provocărilor din acest an, Guvernul de la Chișinău ar trebui să se împrumute cu cel puțin 500 de milioane de dolari. Declarația aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost făcută pentru Sputnik Moldova.
„Anul acesta, Guvernul Republicii Moldova, ca și multe alte țări ale lumii, are o problemă mare. Criza va lovi dur asupra bugetului de stat, asupra populației și asupra agenților economici, veniturile vor scădea cu cel puțin 7 miliarde de lei. Din cei trei actori, Guvernul poate să împrumute bani și să-i ajute pe ceilalți doi actori”, spune Veaceslav Ioniță.
Așa că singura soluție a Guvernului pentru a scoate țara din situația în care s-a pomenit este să se împrumute.
„Recomandarea cea mai bună este ca Guvernul să se împrumute cât de mult posibil, pentru a acoperi gaura bugetară formată și pentru a sprijini populația și agenții economici”, spune economistul.
Expertul economic spune că în această perioadă împrumuturile din exterior sunt cele mai beneficie pentru țara noastră.
„A doua recomandare este să se împrumute de pe extern, deoarece, în acest an, în țară va intra mai puțină valută. Respectiv, doar Guvernul poate asigura intrare în țară de valută prin împrumuturi externe. Guvernul ar trebui să se împrumute anul acesta cu cel puțin 500 de milioane de dolari, deși cifra optimă ar fi de 700-800 de milioane de dolari”, adaugă Veaceslav Ioniță.
Făcând referire la dobânda de 2% a creditului de 200 de milioane de euro, oferit de Rusia, economistul spune că aceasta nu este mare, plus că țara noastră nu are alte soluții.
Amintim că Guvernul de la Chișinău a aprobat acordul privind contractarea unui împrumut de 200 de milioane de euro de la Federația Rusă. Pentru acest credit, Republica Moldova se angajează să achite o dobândă de 2% anual, iar în caz de neachitare în termen, dobânda care va fi achitată pentru plățile întârziate va fi de 3%.
Potrivit acordului semnat, Republica Moldova va trebuie să returneze aceşti bani în 11 ani. Împrumutul respectiv a stârnit critici din parte opoziției parlamentare, dar și a unor experți și comentatori politici.