Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cele mai afectate regiuni din țară: Raport săptămânal privind situația COVID-19 în Moldova

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat un raport amplu despre evoluția epidemiei de coronavirus în Republica Moldova pe parcursul ultimei săptămâni.
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 apr - Sputnik. În cadrul briefingului de presă de dimineață, ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu a prezentat informații actualizate privind controlul răspândirii infecției cu COVID-19 în Moldova.

”Astăzi venim cu un raport mai amplu, în dinamică a situației epidemiologice. Vom modifica procedura de comunicare cu mass-media pentru a răspunde la toate întrebările pe care le au. În prezent Moldova întreprinde mai multe măsuri de prevenire. Acestea au fost inițiate anticipat înregistrării primului caz”, a precizat Dumbrăveanu.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns în Moldova la 2614 cazuri, sau 75 de cazuri la 100 de mii de populație. Mortalitatea la 100 de mii de populație constituie 2 decese. Rata fatalității este de 3 decese la 100 000 populație.

Cele mai afectate regiuni ale Moldovei sunt Ștefan Vodă, Glodeni, Soroca, Edineț, Fălești și Chișinău  ceea ce constituie circa 60 la sută din numărul total de cazuri.

Dacă săptămâna recută au fost înregistrate 798 de cazuri de COVID-19, în această săptămână au fost - 810. Până acum au fost efectuate 14 055 de teste. Rata de confirmare este de aproximativ 20%. Rata de contagiozitate este de 2,6.

Dumbrăveanu: Peste 90 de persoane infectate cu virusul COVID-19 au fost tratate

Perioada de incubație medie este de șase zile. Vârsta medie a celor afectați este de 47 de ani, în 58 de procente de cazuri și în special în mediul urban. Din numărul total de cazuri, 5% sunt de import. Persoanele decedate au o vasta medie de 67 de ani. Din toate decesele, 98% au avut cel puțin o comorbiditate, iar 51% au avut două și mai multe. Este vorba de afecțiunile cardiovasculare, diabetul zaharat, (30%) alte afecțiuni respiratorii (25%), afecțiuni renale (20%) și altele.

Personalul medical afectat sunt 2 din 10 persoane. În total sunt 635 de lucrători medicali cu COVID-19. Asistentele medicale 42%, medicii reprezintă 26%. În total, avem vindecați 560 de persoane, sau 21,4 din cei afectați și acestea sunt 60% femei și 40% bărbați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova