Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Economist, despre condițiile impuse de Federația Rusă la creditul oferit Moldovei

Guvernul de la Chișinău a aprobat acordul privind contractarea unui împrumut de 200 de milioane de euro de la Federația Rusă. Expertul economic Veaceslav Ioniță a explicat pentru Sputnik Moldova care sunt adevăratele probleme legate de acest credit.
Sputnik
Economist, despre condițiile impuse de Federația Rusă la creditul oferit Moldovei

Condițiile impuse de Federația Rusă pentru creditul de 200 de milioane de euro, contractat de țara noastră, nu sunt dure, ci mai degrabă obișnuite. Declarația îi aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost făcută pentru Sputnik Moldova. Economistul subliniază că majoritatea țărilor care oferă credite impun anumite condiții, motiv pentru care cerințele Moscovei nu ar trebui să ne îngrijoreze. Corupția și tradițiile proaste ale țării noastre în ceea ce privește organizarea licitațiilor și gestionarea banilor publici sunt factorii care ar trebui să ne provoace semne de întrebare, spune economistul.

„Astăzi, foarte multe țări sunt de acord să-ți dea credite, dar cu condiția să cumperi de la ei bunuri sau mărfuri. De exemplu, Polonia ne-a propus un credit de 100 de milioane, dar cu condiția să cumpărăm de la ei bunuri. China este gata încă din 2009 să ne dea cel puțin un miliard de dolari, dar evident cu condiția să procurăm de la ei, fiindcă țările au nevoie să-și promoveze exporturile”, a declarat Veaceslav Ioniță pentru Sputnik Moldova.

Expertul nu vede o problemă în condițiile impuse de Federația Rusă privind utilizarea unui miliard și trei sute de milioane de lei din credit la reparația drumurilor și participarea companiilor Rusești la licitații. Problema este în corupția și tradițiile țării noastre în ceea ce privește organizarea licitațiilor, spune Veaceslav Ioniță.

„Una dintre condiționalități este că noi va trebui să utilizăm o parte din acest credit, și în bugetul de stat este fixată și suma de peste un miliard și trei sute de milioane de lei pentru drumuri, dar noi și așa voiam să cheltuim bani pentru drumuri, așa că acum măcar știm de unde vom lua banii. Și doi, Federația Rusă pune condiționalitatea ca să participe companiile lor la licitații. Deci, nu ne impun ca doar companiile lor să participe, dar „și companiile rusești să aibă dreptul să participe la licitații”. Această condiționalitate nu ar reprezenta nimic dacă noi am fi un stat cu tradiții europene, un stat fără corupție”, subliniază expertul.

Și pentru că mulți se îngrijorează de penalitatea de 150%, în cazul neachitării la timp a creditului, expertul a ținut să facă o precizare.

Guvernul a votat acordurile de creditare cu FMI și Federația Rusă

„Logica Federației Ruse mie îmi este clară. La 150% procente asta înseamnă încă 3% dobândă. Deci, la cele 2% dobândă + 3% dobândă, asta înseamnă 5%. Ca și cum Federația Rusă spun în felul următor: uite, îți dau un credit preferențial de 2%, dar dacă nu-l întorci la timp va trebui să plătești 5%”, conchide Veaceslav Ioniță.

Expertul sugerează că singura problemă a Moldovei este faptul că, de multe ori, în capul mesei la noi stă corupția, dar nu interesul cetățenilor.

Amintim că Guvernul de la Chișinău a aprobat acordul privind contractarea unui împrumut de 200 de milioane de euro de la Federația Rusă la o dobândă de 2%. Debursarea împrumutului va avea loc în două tranșe. Prima tranșă, de 100 de milioane de euro, va fi transferată în termen de 30 de zile din data ratificării Acordului de credit, iar alte 100 milioane euro vor fi transferate la cererea Guvernului RM, până la 31 Octombrie 2020.

Potrivit acordului semnat, Republica Moldova va trebuie să returneze aceşti bani în 10 ani. În caz de neachitare în termen a creditului, dobânda care va fi achitată de țara noastră pentru plățile întârziate va fi de 3%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova