CHIȘINĂU, 22 apr - Sputnik. Moldovenii plecați la muncă peste hotare s-au pomenit în situația în care nu au altă soluție decât să se întoarcă acasă pe timp de pandemie.
Autoritățile au pus la dispoziția oamenilor curse charter pentru a putea reveni în țară. Astfel, echipajele aeronavelor care aduc moldovenii acasă sunt și ele în prima linie în lupta cu coronavirus.
Totul s-a schimbat la 180 de grade, ne spune o stewardesă. Ziua de muncă nu mai începe ca odinioară. Au și uitat cum este să poare uniformă și să plece cu zâmbetul pe buze la bordul aeronavei. Atmosfera este stresantă în timpul zborului. Mulți dintre cei care revin acasă au rămas pe drumuri. Nu mai au un loc de muncă, iar unica soluție le-a rămas să revină pe meleagurile natale.
Ziua de muncă pentru echipajul aeronavei începe prin a-și pune hainele de protecție. Mănuși, ochelari, măști și costumul care să-i apere de COVID-19. Exact ca medicii de pe ambulanță.
După ce s-au echipat din cap până în picioare, pornesc spre destinația de unde trebuie să aducă moldoveni acasă. Pentru a evita la maximum contactul cu pasagerii, companiile aeriene au renunțat să mai ofere clienților mâncare în timpul zborului. Oamenii primesc doar apă.
Stewardesa ne spune că nu s-ar fi gândit niciodată că va fi nevoită să muncească în astfel de condiții, dar înțelege cât de importat este aportul ei și al colegilor pentru cei care nu au de ales și trebuie să revină în țară.
Spune că nu îi este frică pentru că se simte protejată în timpul zborului. În costumul de protecție este extrem de cald, dar s-a obișnuit.
Cei care intenționează să revină în țară în această perioadă trebuie să se înscrie în lista persoanelor care doresc să revină acasă la consulatul Republicii Moldova din țara de unde se află. Ulterior sunt contactați în cazul în care sunt disponibile locuri în aeronavă. Prețul unui bilet pornește de la 160 de euro și poate ajunge până la 320 de euro.
Până la această oră, în țara noastră, au fost confirmate 2614 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Alte 154 de persoane sunt suspecte că ar fi contaminat virusul, 560 de persoane au fost tratate de coronavirus, iar 74 de oameni au murit de COVID-19.
În țara noastră a fost instituită stare de urgență până în data de 15 mai, cu posibilitate de prelungire, pe fundalul extinderii cu repeziciune a infecției de COVID-19 în țara noastră.
În Moldova este în vigoare Codul Roșu de pericol de infecție cu COVID-19. A fost sistată activitatea restaurantelor, centrelor comerciale, cluburilor și a altor unități de agrement. Sunt deschise doar magazinele alimentare, farmaciile și cele care comercializează semințe și alte produse cu destinație agricolă, precum și cele care vând piese pentru utilajele agricole.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova