Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

De ce este testat tancul rusesc „Armata” în Siria

De ce noul tanc rusesc T-14 "Armata" este testat pe câmpurile de luptă din Siria și de ce potențialii adversari ai Rusiei se tem de această mașină de luptă?
Sputnik

Verificarea tancului T-14 “Armata” în condiții de luptă pe teritoriul Republicii Arabe Siriene demonstrează un proces de perfecționare a modelului și o dorință a Moscovei de a confirma supremația tehnologiilor militare rusești pe piața internațională.

Militarii americani au testat tancul rusesc T-80U - VIDEO

Testările îndelungate ale celui mai nou model al tancului T-14 pe platforma “Armata” se încheie în condițiile unor acțiuni militare reale. E o cale optimă pentru formarea unui tanc de luptă de bază, în care sunt utilizate cele mai avansate tehnologii, soluții unice digitale și de software, care țin cont de cerințele Ministerului Apărării al Federației Ruse. Ministrul rus al Industriei și Comerțului, Denis Manturov, a declarat pe 19 aprilie că tancul rusesc „Armata” a fost testat cu succes pe câmpul de luptă în Siria, vehiculul urmând să fie produs în serie și să intre în dotarea forțelor armate în 2021.

Informația senzațională a provocat o rezonanță în presa străină.

“Armata” își merită atenția. E singurul tanc din lume de generația a treia cu o turelă fără personal și o capsulă blindată izolată pentru echipaj, care depășește toate cele mai bune modele străine ale tehnicii blindate, inclusiv Abrams-ul american, Leclerc-ul francez și germanul Leopard 2.

În anul 2019, tancul rusesc a fost declarat cel mai bun din lume din 12 modele ale celor mai dezvoltate țări. La ora actuală, nu există niciun concurent sau o mașină similară „Armatei”. Tancul este proiectat conform unor principii modulare, cu amplasarea separată a echipajului (într-o capsulă blindată), muniții și combustibil, cu arma controlată la distanță (fapt care determină o eficacitate și rezistență înaltă a mașinii). Are posibilități nelimitate de modernizare și robotizare. Este prevăzută și o integrare a sistemului automatizat de control al trupelor și armelor unităților tactice.     

Caracteristicile de luptă

Specialiștii consideră „Armata” o mașină cu 25-30 la sută mai eficientă și rezistentă decât alte vehicule ale unor potențiali adversari. Echipajul (format din trei persoane) dirijează la distanță un tun de 125 de milimetri 2A82 din capsula blindată, aflată în corpul tancului. Acest lucru permite echipajului să supraviețuiască chiar în urma unei lovituri asupra turelei cu cele mai avansate muniții anti-tanc, și chiar arderii rezervelor de muniții (40 de muniții sunt într-o încărcătură automată, aflată separat). E o soluție cu totul nouă în industria mondială de construcții de tancuri.

Ziar american: Tancul rusesc T-14 Armata, „potențial cel mai periculos tanc din lume”

Puterea de foc a tunului de 125 de milimetri depășește toate armele tancurilor existente (inclusiv sistemul de 120 de milimetri al „Leopard-2A6”) și asigură o rată mare de tragere de 12 unități pe minut. Sistemul optic al “Armatei” permite identificarea țintelor la o distanță de până la 5 kilometri ziua și până la 3,5 kilometri noaptea. Tunul, mitralierele și vizoarele permit o efectuare de tiruri în timpul mișcării. La o greutate de 48 de tone, mașina atinge o viteză de până la 90 de kilometri pe oră.

Dispozitivul de propulsie reprezintă un motor diesel de 1500 cai putere cu o resursă de peste 2000 de ore. În viitor, „Armata” va fi dotat cu un sistem de ghidare de la distanță, adică va putea acționa fără piloți (cea mai bună protecție a echipajului este lipsa lui la bord). Cel mai nou, puternic și ușor blindaj, cu o rezistență de peste 900 de milimetri, a fost dezvoltat de Institutul Științifico-Practic al Oțelului din Moscova (diminuarea masei tancului cu până la 55 de tone sporește manevrabilitatea).

Șasiul platformei “Armata” este universal și va putea servi la producția noilor mașini de luptă ale infanteriei, mașinilor de recunoaștere, a mașinilor de dirijare, va servi la susținerea tancurilor, tehnicii inginerești.

Tancul „Armata” dispune de o “protecție eșalonată”. Protecția tradițională pasivă “Malahit” a fost suplimentată cu o protecție complexă activă “Afganit”, care, într-un regim automat, distruge în zbor munițiile anti-tanc, bombele și rachetele adversarilor fără a fi necesară implicarea directă a echipajului. Radarul radio-optic al "Afganit"-ulului (antene cu patru faze) avertizează “inteligența tancului” cu privire la existența unor amenințări, apoi rachetele inamicului sunt neutralizate cu ajutorul sistemului de interferențe radio-electronice.

"Afganit" poate distruge și fizic țintele, iar drept rezervă rămâne protecția dinamică “Malahit”, dotată cu un sistem modular “Relikt”, capabil să elimine munițiile și rachetele de tip tandem. Forma neobișnuită a tancului, cu o acoperire specială, diminuează semnificativ vizibilitatea obiectului cu dispozitive de detectare cu termovizoare și radare.

Reînarmare și export

S-a stabilit că armata rusă are nevoie de 2300 de tancuri “Armata”, iar Ministerul Apărării al Rusiei intenționează să achiziționeze anual aproximativ 200 de tancuri. În prima etapă, în septembrie 2016, în contractul încheiat cu “Uralvagonzavod” a fost menționată o partidă experimentală de peste 100 de vehicule. La forumul “Army 2019” Ministerul rus al Apărării a semnat un contract de achiziționare a 132 de mașini de luptă T-14 (tancuri) și T-15 (vehicule blindate grele) pe platforma „Armata” (termen de executare – până la sfârșitul anului 2021).

Testările tancului Armata urmează să fie încheiate în anul 2020. Viața militară a noii mașini abia începe, au fost trecute toate probele în condițiile Arcticii, Siriei și în multe alte zone aspre ale planetei (la temperature de la -50 până la +50 de grade Celsius). A fost demonstrată o înaltă eficiență și vitalitate a acestui nou sistem revoluționar de luptă. Firește, apare și un interes sporit din partea unor cumpărători străini.

The National Interest: Tancul rusesc T-90S îl eclipsează pe rivalul său american

A se observa, “Armata” este un tanc destul de scump – prețul este de până la 7 milioane de dolari pentru o unitate, fapt determinat de o construcție de tehnologie înaltă, un ciclul semnificativ de testări și modernizări (probabil, odată cu creșterea volumului de producție costul se va diminua). Totuși o armă perfectă în lumea modernă servește în calitate de instrument pentru apărarea suveranității multor state și Moscova a recepționat deja cereri preventive pentru achiziționarea T-14 (au avut loc negocieri cu Egiptul, India, China și alte state). Exportul tancurilor va începe după ce “Armata” va intra în dotarea forțelor armate rusești și după obținerea pașaportului de profil de export (un lucru destul de dificil).

Orice ar fi, tancul T-14 va duce faima armelor rusești în multe puncte ale planetei. Tehnologiile cele mai avansate cu care este dotat Armata vor rămâne actuale pentru tot secolul XXI. Nu în zadar experții străini au plasat tancul pe primul loc în clasamentul celor mai temute mașini pentru un eventual adversar terestru al Rusiei. Ministerele Apărării ale Germaniei și Franței își propun să dezvolte un concurent demn de “Armata”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova