Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deprinderea nocivă a moldovenilor ce ne provoacă pagube enorme primăvara - Video

Pompierii, instituțiile de stat responsabile de protecția mediului, dar și organizațiile ecologiste și cetățenii responsabili încearcă să pună capăt unei practici dezastruoase pentru mediu: „curățarea” întinderilor de stuf, pajiști și pășuni prin incendierea lor.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 aprilie – Sputnik. „Odată cu venirea primăverii, moldovenii aplică tactica pământului pârjolit și dau foc la orice tipuri de uscături. Există o categorie de oameni care sunt inspirați să dea foc și la stuf, mai ales în perioada asta sensibilă, când păsările își fac cuibul”, constată pe Facebook Gheorghe Țîcu, un cetățean căruia îi pasă de starea mediului.

El publică și o fotografie cu o barză albă (Ciconia ciconia) care își caută de mâncare pe lângă stuful ars.

„Cu regret constatăm că luna aprilie, în loc să fie o perioadă a reînvierii Naturii, a culorilor și sunetelor, a prospețimii și a frăgezimii, a devenit în Republica Moldova o lună a morții”, scrie pe Facebook Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Un strop de bucurie: Au revenit în Moldova și s-au apucat să-și repare casele – Video
„Deși încercăm, nu putem înțelege motivele celor care dau foc întinderilor de stuf, pajiștilor și pășunilor sau oricărui alt teren. Incendiile nu produc regenerare, nu curăță nimic - din contră, lasă în urma lor doar pârjol și moarte”, subliniază organizația nonguvernamentală de mediu.

ONG-ul adaugă că oamenii care recurg la respectiva practică „sunt cu siguranță indiferenți față de eforturile uriașe ale pompierilor, față de aerul pe care îl respirăm noi toți și față de animalele care în această perioadă își caută o casă pentru a-și îngriji puii”.

„În acest ritm, vom ajunge, pur și simplu, să nu avem păsări în țară. Pe fundalul secetei și a uscăciunii, ajutată de incendierile masive provocate artificial, țara va deveni un câmp ars și infertil, lipsit de viață și lipsit de sens”, avertizează Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Reamintim că din dimineața zilei de 1 aprilie până în dimineața de 2 aprilie, pompierii au intervenit în peste 60 de cazuri pentru a stinge focare de vegetație aprinsă, în mai multe raioane. În total, focul a afectat serios aproximativ 137 de hectare de teren în doar 24 de ore.

Seceta prelungită din acest an și vântul cu viteză sporită favorizează izbucnirea incendiilor de vegetație uscată. 

Pompierii îi avertizează constant pe cetățeni să nu dea foc deșeurilor menajere și vegetației uscate, pentru că situația le poate scăpa de sub control. Focul se poate răspândi pe spaţii extinse și poate prezenta pericol pentru sectorul forestier și animalele sălbatice, dar și pentru imobilele aflate în preajma incendiilor. În situații de risc, oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova