Lecție din trecut: Cum a fost lichidat focarul de variola vera izbucnit la Moscova în 1959

Variola vera, o infecție cu un nivel letal extrem de înalt, a reapărut după o lungă perioadă în care părea să fi dispărut de pe cea mai mare parte a globului. La sfârșitul anului 1959, la Moscova a izbucnit un focar care a fost lichidat într-un timp record.
Sputnik

CHIȘINĂU, 15 apr - Sputnik. În luna decembrie a anului 1959, în Capitala URSS a fost cât pe ce să izbucnească o epidemie de variola vera - o boală extrem de contagioasă, care are o letalitate de până la 40%. Maladia decurge foarte greu, se manifestă prin febră înaltă și erupții cutanate pe piele și mucoase, lăsând deseori în urma sa cicatrici adânci. 

Lecție din trecut: Cum a fost lichidat focarul de variola vera izbucnit la Moscova în 1959

În URSS, variola vera a fosta adusă în 1959 de către renumitul pictor sovietic Aleksei Kokorekin, care a fost într-o excursie în India și a participat la un ritual funerar de ardere a unui brahman, motivul decesului nefiind cunoscut, potrivit Inosmi.ru.

Artistul se întoarce la Moscova și moare peste două zile. Un medic legist venit din Leningrad (Sankt Petersburg) a asistat la autopsia cadavrului pictorului și a exclamat: ”variola vera!”

Lecție din trecut: Cum a fost lichidat focarul de variola vera izbucnit la Moscova în 1959

De boala îngrozitoare, care a cosit în Evul Mediu orașe întregi și țări, uitaseră chiar și medicii, întrucât se considera că în URSS infecția a fost înfrântă încă în 1936 prin vaccinare. Doctorii nu s-au gândit nicio clipă că maladia ar putea reveni, astfel focarul i-a luat pe neprins de veste. 

Lecție din trecut: Cum a fost lichidat focarul de variola vera izbucnit la Moscova în 1959

Peste două săptămâni după moartea pictorului s-a îmbolnăvit doctorul de la Spitalul ”Botkin” din Moscova, care l-a vizitat pe Kokorekin, dar și o angajată de la registratură, care a contactat cu artistul la internare. A devenit astfel clar că Moscova și întreaga URSS se află la în pragul epidemiei unei boli care nu se tratează. 

Operațiune fără precedent pentru prevenirea epidemiei de variolă

În cadrul unei ședințe cu liderul de atunci al URSS, Nikita Hrușciov, au fost adoptate măsuri urgente pentru prevenirea epidemiei.

Cele mai mari pandemii din istoria omenirii - sute de milioane de vieți curmate
Sarcina poliției și a KGB-ului a fost să identifice într-un timp record toți oamenii care au intrat în contact cu pictorul Kokerekin. În grupul de risc au fost incluși pasagerii avionului care a venit din India, echipajul, polițiștii de frontieră, colegii, prietenii și rudele. 

Volumul de lucru a fost imens - s-a stabilit că bolnavul a contactat timp de două săptămâni cu câteva mii de persoane. Identificarea lor părea ireală. Printre cei care a contactat cu pictorul se număra și o profesoară care a interacționat cu numeroși studenți în timpul examenului - sute de persoane au fost trimise imediat de la universitate în carantină.

Spitalul ”Botkin” din Moscova se afla sub asediu, iar mii de persoane care se aflau în grupul de risc au afost aici izolate.  

Un avion a făcut cale-ntoarsă

Ca să evite răspândirea virusului în afara Moscovei s-a recurs la măsuri extreme. Chiar și un avion care efectua cursa Moscova-Paris a fost întors din drum și a revenit în Capitala URSS, pentru că s-a aflat în ultimul moment că la bord se află un pasager ce a contactat cu pictorul Kokorekin. 

În scurt timp Moscova, care avea atunci o populație de 7 milioane de locuitori, a fost practic paralizată, potrivit regulilor stării de război. Nu putea nimeni să intre sau să iasă din ea.

Brigăzile de medici mergeau non-stop pe la noi și noi adrese, pentru a interna eventualii purtători ai virusului ucigaș. În scurt timp, sub supravegherea medicilor au ajuns peste 10 mii de persoane alfate în carantină. 

Vaccinare în timp record

Pentru a preveni epidemia, s-a luat decizia de a vaccina urgent toată populația Moscovei. În trei zile, în Capitala URSS au ajuns 10 milioane de doze de vaccin din regiunile Tomsk, Krasnodar și din capitala Uzbekistanului, Tașkent. La Moscova era deficit de seruri, pentru că se credea că maladia a fost învinsă încă în 1936 și nu mai era necesară producerea vaccinului.

Șapte milioane de oameni au fost astfel vaccinați împotriva variolei. În fiecare săptămână erau imunizați câte 1,5 milioane de persoane, iar vaccinarea era efectată de zece mii de brigăzi de medici.

În total, 46 de oameni s-au infectat, iar trei persoane au decedat din cauza maladiei. Peste 44 de zile, focarul de variolă a fost lichidat și viața a revenit la normal, potrivit Mir24.tv.

Peste câțiva ani a fost realizat un film artistic bazat pe fapte reale, în care este descrisă situația din anii 1959-1960. Pelicula a fost intitulată ”Năpasta s-a abătut asupra orașului” (”В город пришла беда”) și a apărut pe micile ecrane în 1966. 

Medicii de atunci au făcut aproape imposibilul - au organizat o operațiune fără precedent de localizare a unei maladii infecțioase extrem de periculoase. Astfel, epidemia, care putea ușor să cosească populația Moscovei, a fost prevenită. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova