Un altfel de Paște: Papa a celebrat Vigilia aproape singur în Bazilica Sfântul Petru-Video

Catolicii și protestanții din întreaga lume sărbătoresc astăzi Învierea Domnului. Cel mai mare eveniment al creștinătății este însă marcat în acest an altfel, pe fundalul pandemiei COVID-19.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 apr - Sputnik. Paștele romano-catolicilor și protestanților este celebrat astăzi în condiții nemaiîntâlnite. Niciodată până acum, în timpul slujbei oficiate cu prilejul Învierii Domnului, bisericile nu au fost goale.

Un altfel de Paște: Papa a celebrat Vigilia aproape singur în Bazilica Sfântul Petru-Video

Iată că din cauza pandemiei, în aceste vremuri grele pentru întreaga omenire, Paștele este celebrat în solitudine. Ca și în cazul ortodocșilor, creștinii catolici și protestanți sunt îndemnați să-l regăsească pe Dumnezeu în casele lor, în intimitate. 

Un altfel de Paște: Papa a celebrat Vigilia aproape singur în Bazilica Sfântul Petru-Video

Ca urmare a restricțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19, Papa Francisc a oficiat sâmbătă seară Vigilia Pascală aproape singur în imensa Bazilică Sfântul Petru.

La ceremonie au fost prezenți doar câțiva credincioși, iar Piața San Pietro, care în anii precedenți era plină ochi de pelerini cu ocazia celei mai mari sărbători a creștinătății, a fost de această dată pustie. 

Și cunoscuta binecuvântare a Papei ”Urbi et Orbi” din această dimineață a avut loc în fața a doar câtorva persoane.

Slujbele prilejuite de sărbătorirea Paştelui catolic la Vatican au avut loc fără public, dar au putut fi urmărite online.

Papa Francisc a ținut un moment de reculegere pentru victimele coronavirusului și i-a îndemnat pe oameni să nu se lase copleșiți în fața suferințelor aduse de pandemie.

”Întunericul și moartea nu au ultimul cuvânt”

Papa Francisc a invocat mesajul lui Isus Hristos ”Să nu vă fie teamă” și a remarcat că acesta este un mesaj de speranță pentru toți oamenii în aceste vremuri grele.

Mitropolia Moldovei anunță amânarea Paștelui Blajinilor - va fi celebrat în iunie: Video

”Este un mesaj pentru noi astăzi. Sunt cuvintele pe care Dumnezeu ni le repetă în aceste momente. În această noapte, dobândim un drept fundamental, care nu va fi luat - dreptul la speranță. Este o speranță nouă, care vine de la Dumnezeu. Nu este un simplu optimism, nu este o palmă pe umăr sau o încurajare de moment. Este un dar al cerului pe care nu ni-l putem procura singuri. ”Totul va fi bine”, spunem cu curaj în aceste săptămâni, (...) dar cu trecerea zilelor și cu sporirea fricii chiar și speranța cea mai îndrăzneață se poate evapora. Speranța lui Isus este diferită - sădește în inimi certitudinea că Dumnezeu știe să schimbe totul în bine. Chiar și din mormânt El face să iasă viață. (...) Nu cădem în resemnare, nu punem o piatră peste speranță. Putem și trece, să sperăm, pentru că Dumnezeu este fidel. Nu ne-a lăsat singuri. Chiar dacă în inima ta ai înmormântat speranța - nu te resemna! Dumnezeu este mai mare. Întunericul și moartea nu au ultimul cuvânt... Curaj! Cu Dumnezeu nimic nu e pierdut”, a declarat Papa Francisc. 

Paștele ortodox în Moldova

Peste o săptămână, și ortodocșii vor celebra cea mai mare sărbătoare a creștinătății. 

Sfânta Liturghie pascală va avea loc doar cu participarea slujitorilor și a personalului bisericesc, care ajută la oficierea serviciilor divine.

O decizie în acest sens a fost luată de Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Totodată, fiecare parohie va coordona împreună cu administrația publică locală și inspectoratul de poliție din teritoriu modalitatea preluării Focului Sfânt și binecuvântarea prinoaselor din noaptea Învierii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova