Profesorii și studenții de la ASEM folosesc platforma educațională Moodle, adaptată la condițiile interne ale instituției. Potrivit lui Grigore Belostecinic, chiar și în regim online există posibilitatea de organizare a testărilor, examenelor și a lucrului individual, astfel încât studenții să nu rămână în urmă pe parcursul suspendării procesului educațional.
"Platformele educaționale pe care le folosim noi permit și organizarea testărilor pentru studenți. Pe parcursul unui semestru de studii de regulă sunt preconizate două testări pentru studenții noștri: prima testare a fost organizată față în fața până la suspendarea procesului de studii, iar cea de-a doua urmează să aibă loc online, pe parcursul lunii aprilie. Atunci când înveți la distanță se oferă o sarcină individuală prin care se permite să consulți tot genul de literatură, să faci analiză, calcule. Sunt o mulțime de modalități prin care poate fi organizată această testare în format online, chiar dacă oferă posibilități mai mari sursele de informație disponibile pentru fiecare. Acum trebuie să acumulăm deprinderi pentru a utiliza Internetul eficient. Dacă anterior problema cea mare era accesul la informație, acum trebuie să cunoaștem să filtrăm corect și să alegem informația care are un grad mai mare de încredere", a menționat rectorul universității.
Și dacă cineva consideră că forma de studii online este mai liberală și implică mai puțin spirit de răspundere, Grigore Belostecinic afirmă că procesul educațional online presupune mai multă responsabilitate, atât din partea profesorilor, cât și din partea studenților.
"În condițiile actuale se cere o concentrare mai mare pentru pregătirea lucrului individual de către fiecare student. Profesorii pregătesc prezentări în PowerPoint, continuă cercetările științifice, elaborează manuale, scriu articole ș.a. Activitățile continuă, chiar dacă toți muncesc de la distanță", a subliniat el.
Cu toate acestea, Grigore Belostecinic spune că, deocamdată, forma de studii online nu poate înlocui învățământul tradițional, unde există un contact permanent între student și profesor.
Amintim că în data de 26 martie curent, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis ordinul privind prelungirea suspendării procesului educaţional pe toată durata stării de urgență, adică până pe data de 15 mai.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.