Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dumbrăveanu: Angajații din sistemul medical vor fi instruiți și monitorizați

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că toți angajații din sistemul medical vor fi instruiți și monitorizați. Această decizie a fost luată pentru că, deși, doctorii au echipamente speciale, numărul celor infectați cu COVID-19 este destul de mare.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 apr. – Sputnik. Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că Agenția Națională de Sănăate Publică a făcut o analiză privind circumstanțele în care angajații din sistemul medical s-au infectat cu COVID-19. Datele arată că Asistența Medicală Urgentă Prespitalicească a fost asigurată de fiecare dată cu echipamente speciale, dar oricum mulți angajați s-au îmbolnăvit.

Exemplu demn de urmat: Studenții produc ecrane de protecție pentru medici
Specialiștii susțin că asta s-a întâmplat pentru că medicii atrag atenția mai mult atunci când îmbracă salopetele și mai puțina când își scot echipamentul.

Viorica Dumbrăveanu mai spune că instituțiile medicale care nu au fost implicate în tratarea COVID-19 la fel a înregistrat îmbolnăviri în rândul angajaților medicali, iar ulterior au infectat și pacienții. Demnitarul s-a referit la spitalele raionale și Spitalul de Psihiatrie din Capitală. Dumbrăveanu susține că, în aceste cazuri, instituțiile medicale nu au ținut cont de protecția individuală a angajaților.

S-a întâmplat chiar dacă înainte de declanșarea stării de urgență, au avut lor 34 de sesiuni de instruiri, la care au participat un număr impunător de angajați medicali. Cu toate acestea, Ministrul Sănătății spune că sunt abateri de la reguli și urmează să fie luate câteva decizii în acest sens, pentru a nu permite îmbolnăvirilor în rândul angajaților medicali, iar ulterior a pacienților.

Emoționant: Mesajul Voricăi Dumbrăveanu pentru medici

''Specialiștii în domeniul emdimiologic cu suportul experților OMS vor veni cu niște instrucțiuni riguroase, dar foarte necesare pentru sistmul medical, sub aspect de calificare a diferitor nivele de riscuri. Vor fi măsurile individuale care vror trebui aplicate'', a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Totodată, ministrul Sănătății a anunțat că va fi instituit un corp de control, care va monitoriza angajații din sistemul medical să respecte instrucțiunile.

''Categoric nu este vorba despre un control, ci despre intensificarea unor măsuri pentru a preveni infectarea personalului medical, dar și a pacienților'' , a mai spus Viorica Dumbrăveanu. 

În prezent, sunt 1 289 de persoane infectate cu COVID-19, dintre care 143 în stare gravă, iar opt oameni sunt intubați. Până acum, 29 de cetățeni au murit din cauza coronavirusului, dintre care trei angajați din sistemul medical.