Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Farmacistă: Pastilele despre care se scria în presă că tratează COVID-19 se vindeau masiv

Farmaciștii spun că după ce a fost anunțată starea de urgență a fost epuizat tot stocul de măști și mănuși de la depozite.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 apr - Sputnik. Diana Șchipu muncește într-o farmacie din Capitală. Aceasta spune că lucrurile s-au schimbat din momentul în care a fost decretată stare de urgență și virusul COVID-19 a început să se extindă în țara noastră. Tânâra ne-a povestit că munca a devenit mai anevoioasă datorită faptului că trebuie să respecte niște reguli stricte de igienă și de protecție persoanală.

Farmacistă: Pastilele despre care se scria în presă că tratează COVID-19 se vindeau masiv
”S-a schimbat starea internă, ne simțim mai responsabili față de societate, este mai anevoios lucrul datorită echipamentului pe care îl purtăm”, a declarat Diana pentru Sputnik Moldova.

Potrivit Dianei, în momentul în care au apărut primele cazuri de COVID-19 în Republica Moldova oamenii erau foarte panicați. În câteva zile a fost epuizat tot stocul de măști și mănuși de la depozite. Unele preparate antivirale despre care se tot vorbea la știri că tratează această boala la fel au dispărut.

”Cei care nu au reușit să-și facă rezerve erau indignați. Spuneau: ”cum e posibil așa ceva”. Furnizorii locali au reușit să rezolve situația suplinid stocul de măști, mănuși și soluții antibacteriene. Acum, oamenii sunt mai liniștiți pentu că au cu ce se proteja. Adevărul este că acum eliberăm maximum 5 bucăți pentru fiecare persoană”, a mai adăugat tânăra.

Farmacistă: Pastilele despre care se scria în presă că tratează COVID-19 se vindeau masiv

Diana afirmă că deseori este întrebată dacă nu îi este frică să se îmbolnăvească de COVID-19 pentru că este și ea în prima linie, la fel ca cei din spitale, dar și cei care asigură ordinea publică. Ea spune că își face meseria și pune în prim plan datoria pe care o are față de oameni.

”Profesia nobilă pe care am ales-o mă face în primul rând să mă gândesc cum să-i ajut pe cei din jur, dacă la fiecare din sistemul medical i-ar fi frică, lumea ar rămâne neajutorată. Am grijă de imunitatea mea când este trecerea de la un sezon la altul. Clar e că riscul este înalt pentru că în farmacie de regulă nu vin oamenii care sunt sănătoși. Sunt mereu expusă, dar m-am informat ce reprezintă acest virus și cum să pă protejez corect”, a mai precizat Diana.

Chiar dacă interacționează zilnic cu sute de oameni, Diana spune că nu s-a izolat de familie. Aceasta spune că la muncă este echipată.

”Acasă am grijă să fac curat zilnic cu soluții dezinfectante. Aerisesc hainele, după o zi de muncă, le pun la spălat, am grijă ca mâinile să fie mereu curate”, a mai precizat tânăra.

Încă un bărbat din regiunea transnistreană a murit de COVID-19

Pentru toți este clar că oamenii, în această perioadă de pandemie, solicită cel mai des mănuși, măști și antiseptic. Pe lângă acestea, oamenii mai cumpără și pastile.

”În această perioadă pacienții solicită des: paracetamol, preparate antivirale, vitamina C, soluții antibacteriene și, desigur, clasic - măști și mănuși”, a mai precizar Diana.

Farmacista spune că, atunci când se află la muncă, încearcă să păstreze distanța față de colegi pentru a diminua riscul de infectare.

În țara noastră este în vigoare Codul Roșu de pericol de infectare cu COVID-19. Până la această oră au fost confirmate 1174 de cazuri de infecție și 27 de decese. Alte 43 de persoane au fost externate.