Coronavirus

Preot cu studii medicale, despre impactul stresului, fricii și panicii asupra imunității

Omul fără aer se sufocă, cum se întâmplă și în cazul pandemiei prin care trece omenirea, la fel este și cu sufletul - fără rugăciune este în pericol de moarte, explică episcopul Sofronie de Oradea, atenționând totodată că stresul, frica și panica ne scad imunitatea.
Sputnik

CHIȘINĂU, 7 apr - Sputnik. Stresul, frica și panica scad imunitatea organismului. Declarația a fost făcută de Episcopul Sofronie al Oradiei într-un interviu la Radio Trinitas. Ierarhul, pe lângă pregătirea teologică, are și studii în medicină, precizează Agenția de știri a Patriarhiei Române Basilica.ro.

”Cercetătorii au constatat, în urma studiilor pe care le-au făcut, că stresul, frica, angoasa, anxietatea, panica, nu doar că duc la suferințe psihice, cum este depresia, foarte la modă în lumea noastră modernă, dar scad capacitatea de apărare a organismului împotriva bolilor, inclusiv a celor organice, trupești, în cazul de față împotriva pandemiei care devastează umanitatea”, spune părintele Sofronie.

”Stresul, frica, panica scad imunitatea organismului și atunci el se luptă mult mai greu cu pericolul”, a explicat el.

Ierarhul a spus că trebuie „să avem mare grijă ce fel de informații primim și să nu dăm crezare tuturor știrilor care vin, mai ales celor alarmiste, pentru că, deși Dumnezeu îngăduie suferința oamenilor, El nu vrea moartea noastră, ci ne îndeamnă să ne întoarcem la El”.

Distruge virusul gripei și celulele canceroase: Descoperirea savanților suedezi și ruși

Sănătatea pentru suflet și trup

De asemenea, preasfințitul Părinte Sofronie a precizat că starea de izolare în care ne aflăm poate fi benefică atât pentru trup, cât și pentru suflet.

”Un timp petrecut acasă și mult în sânul familiei este o ocazie pentru rugăciunea împreună, a tuturor membrilor familiei, o ocazie pentru apropierea mai intensă, mai profundă de Dumnezeu, cu atât mai mult cu cât dorul după sfintele slujbe, după participarea la Sfânta Liturghie și la Laudele Bisericii este arzător și a cuprins inimile tuturor”, a precizat PS Sofronie.

”Dacă omul fără aer se sufocă, este în pericol de moarte, cum se întâmplă și în cazul pandemiei prin care trece omenirea, la fel și sufletul, fără rugăciune, care este aerul sufletului, este în pericol de moarte”.

Clopotele vor bate în toată România în mijlocul zilei - apel la rugăciune
”Deci, regăsind sănătatea trupului, avem ocazia unică să regăsim și sănătatea sufletului. Desigur, prin rugăciune și chiar prin priveghere”, a subliniat Episcopul Oradiei, reamintind că suntem în Post.

Episcopul Sofronie a urmat cursurile Facultății de Medicină din Timișoara între anii 1987 – 1993. În perioada 1993 – 1994 a lucrat ca medic stagiar în Arad la Spitalul Judeţean şi la Spitalul Municipal.

În vârstă de 52 de ani, Episcopul Oradiei este cel mai poliglot ierarh român. Cunoaște germana, franceza, engleza, rusa, italiana, maghiara, sârba și croata.