Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Presa italiană acuză Germania de ipocrizie

Corriere della Sera acuză Germania de ipocrizie după ce cotidianul german Bild Zeitung a dedicat prima pagină Italiei, dorind să își arate ”solidaritatea”
Sputnik

BRUXELLES, 3 apr - Sputnik, Daniela PorovățCorriere de la Serra acuză de ipocrizie coperta şi articolele în care italieni sunt lăudați în presa germană, cu trimitere la prima pagină din publicația Bild Zeitung

Un cuib de vipere și șacali: Salvini amenință cu ieșirea Italiei din UE

Italienii consideră că mesajele precum „Suntem alături de voi” sau „Vă jelim morţii” sunt ipocrite și scot în evidență pasajele din presa germană în care se subliniază că Germania nu va ajuta Italia, cum ar fi: “Vă reamintim! Chiar şi în Germania situaţia este dificilă”, “Ştim că ne-aţi ajutat să ne repornim economia”, dar “Suntem siguri că acum vă veţi descurca singuri”.

Potrivit Corriere, articolul publicat de ziarul german este o listă de false certificate de solidaritate şi de clişee care arată cât de departe suntem de conceptul de europenitate. Ca şi cum Italia ar fi dispărut deja de pe hartă, Bild Zeitung enumeră câteva locuri şi personalităţi reprezentative pentru “Forza”: “Rimini, Capri, Toscana, Umberto Tozzi şi, pentru cei mai rafinaţi, Paolo Conte”. Apoi, în aceeaşi notă zeflemitoare, sunt elogiate obiceiurile italienilor: “Aptitudinile la gătit paste, Campari-ul, viaţa dulce, doar mandolina mai lipseşte. Italia, ne vom întâlni din nou în curând, bând o cafea sau un pahar de vin roşu. În vacanţă sau într-o pizzerie.”

“În această dimineaţă ne-am trezit cu surpriza unei întregi pagini a Bild Zeitung dedicată Italiei, ţara cea mai afectată de Coronavirus”, scrie Corriere. “O pagină afectuoasă, care începe cu ”Suntem alături de tine”. O manifestare de empatie puternică şi fraternă care este, de fapt, plină de clişee şi de încurajări de carton. Nimic despre solidaritatea reală faţă de cei care, chiar şi Bild o recunoaşte, au ajutat Germania să-şi repornească economia. Nimic despre casa noastră comună, Europa, care este ameninţată. Nimic despre faptul că fraţii mai bogaţi ar trebui să îi ajute pe cei mai săraci”, se spune tranșant în articolul din presa italiană.

„Conte spune unei Europe moarte să se ducă dracului”, divorțul italian între Roma și UE?
În răspunsul redacţiei Corriere este menţionată şi atitudinea dură pe care nemţii au avut-o faţă de greci: “Cum rămâne cu Europa? Cu tot respectul, este o pagină ipocrită, o manifestare ruşinoasă a egoismului, încă o demonstraţie conform căreia Bild şi europenismul sunt la poli opuşi. Nu suntem surprinşi. S-a mai întâmplat şi în criza economică, când, potrivit Bild, grecii doreau să-şi plătească viciile cu economiile pensionarilor germani”.

De altfel, recent, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut într-o scrisoare deschisă către italieni şi publicată de cotidianul La Repubblica că blocul european a greşit pentru că nu a sprijinit Italia încă din primele zile ale crizei coronavirusului.

Dacă simpatia arătată de președintele Comisiei Europene va rămâne tot la nivel de vorbe, atunci acuzele italienilor față de atitudinea presei germane s-ar putea îndrepta și spre oficialii UE, deja sancționați dur de italieni pentru ezitările lor și pentru amânarea găsirii unor soluții reale.