Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prohibiție din 1 aprilie: Este interzis pescuitul sportiv, amator și de agrement

Pe 1 aprilie, în Republica Moldova începe prohibiția pescuitului. Agenția de Mediu de la Chișinău explică de ce a instituit o perioadă de prohibiție la pescuit cu 15 zile mai mare decât în România.
Sputnik

CHIȘINĂU, 31 mart – Sputnik. Din 1 aprilie și până pe 14 iunie 2020, inclusiv, în obiectivele acvatice piscicole naturale va fi instituită prohibiția anuală a pescuitului.

Atenție! Nu cumpăra acest pește: Devii părtaș la un mare rău – Foto

Ordinul în acest sens a fost emis de directorul Agenției de Mediu, Veaceslav Dermenji. 

Prohibiția la pescuit se instituie pentru a nu perturba reproducerea, protecția, restabilirea și conservarea resurselor biologice acvatice.

Pe perioada prohibiției este interzis pescuitul și aflarea în obiectivele acvatice sau în preajma lor cu unelte de pescuit. Încălcările pot fi semnalate de cetățeni Inspectoratului Pentru Protectia Mediului sau la linia telefonică verde 022226951.

Prohibiția pescuitului: 60 de zile în România și 75 de zile în Republica Moldova

În Republica Moldova, prohibiția pescuitului începe cu 3 zile mai devreme decât în România și se încheie cu 12 zile mai târziu. 

Notăm că România a stabilit anul acesta perioada de prohibiție a pescuitului în râul Prut, precum și în lacul de acumulare Stânca - Costeşti, pe o durată de 60 de zile, în intervalul 4 aprilie - 2 iunie. 

Agenția de Mediu de la Chișinău explică de ce prohibiția pescuitului pe sectoarele râului Prut este în Republica Moldova cu 15 zile mai mare comparativ cu perioada stabilită în România, după ce mai multe persoane nemulțumite au comentat acest aspect pe Facebook.

Autoritatea moldoveană precizează că a ținut cont de „propunerile Institutului de Zoologie, care a constatat în cadrul observațiilor ihtiologice efectuate în ecosistemele acvatice naturale din țară din anul curent un stadiu avansat de maturizare a produselor sexuale la speciile economic valoroase de pești, precum este șalăul, știuca, avatul, scobarul, plătica ș.a.”.

Pește de proastă calitate importat în Moldova: Ce soluție propune ANSA - Video
Prin urmare, Agenția de Mediu și-a propus să protejeze grupele ecologice de pești care depun icre în diverse perioade reproductive (timpurie, medie, târzie), inclusiv a speciilor de pești cu diverse statute de raritate. Prin extinderea perioadei de prohibiție până pe 14 iunie, autoritatea a urmărit protecția speciilor economic valoroase cu reproducere târzie, precum este somnul și crapul european.

De asemenea, „reieșind din condițiile climaterice neobișnuite din acest an (temperaturi ridicate în perioada de iarnă), autoritățile din Republica Moldova au decis, conducându-se de principiul protecției integrale a ihtiofaunei și utilizării raționale a fondului piscicol național, de a include termenele stabilite de partea română într-un termen mai extins de prohibiție”, mai detaliază Agenția de Mediu. 

Prohibiție din 1 aprilie: Este interzis pescuitul sportiv, amator și de agrement

Autoritatea de la Chișinău subliniază, așadar, că a ținut cont de recomandările instituțiilor științifice de profil, dar a luat în considerare și prevederile Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul protecției resurselor piscicole și reglementarea pescuitului în râul Prut și în lacul de acumulare Stânca-Costești.