Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum face față epidemiei comuna în care s-au întors de peste hotare 400 de localnici

De la instituirea stării de urgență, în comuna Cărpineni s-au întors de peste hotare peste 400 de localnici. Majoritatea dintre ei au revenit din Italia. Vezi cum reușesc autoritățile locale să facă față situației.
Sputnik
Cum face față epidemiei comuna în care s-au întors de peste hotare 400 de localnici

400 de locuitori ai comunei Cărpineni au revenit acasă după instituirea stării de urgență. Primarul localității spune că majoritatea celor reveniți s-au întors din Italia, țara care a înregistrat cel mai mare număr de decese din cauza COVID-19. Cert este că cei întorși acasă au respectat regimul de autoizolare și s-au conformat regulilor impuse.

Așa că astăzi la evidența autorităților sunt aproximativ 50 de localnici. Aceștia sunt verificați cu regularitate de către primar, poliție și medicul de familie.

„Majoritatea dintre ei au revenit din zonele de risc, în special din Italia, fiindcă noi avem foarte mulți consăteni plecați în Italia. Prin intermediul celulei de criză, a punctului de dirijare a situației excepționale din localitate și în colaborare cu medicii de familie de la Centrul de Sănătate Cărpineni și Poliția, noi am reușit să-i monitorizăm pe toți cei reveniți de peste hotare. Acum, avem în jur de 50 de consăteni care se află în regim de autoizolare. Toți sunt bine. Niciunul dintre ei nu are simptome de răceală sau COVID-19”, a declarant primarul comunei Cărpineni, Ion Cărpineanu, pentru Sputnik Moldova.

Până în prezent, nu a fost înregistrat niciun caz de încălcare a regimului de carantină, spune primarul.

Moldova, sub pragul de 300 de cazuri de infecție cu COVID-19

„Îi monitorizăm în rotație pe toți. Nu am avut cazuri când cineva nu a respectat regimul. În toate cazurile am reușit să comunicăm cu oamenii. Desigur, unii inițial nu prea înțelegeau de ce trebuie să respecte un regim atât de strict, dar i-am convins”, spune Ion Cărpineanu.

Primarul menționează că în majoritatea cazurilor, cei reveniți au ajuns la evidență datorită fișelor epidemiologice ce au fost completate la intrarea în țară. Cert este că nici localnicii nu sunt indiferenți. Oamenii s-au mobilizat și au sunat autoritățile locale atunci când au văzut că vecinul a revenit acasă.

„În general, am primit fișele epidemiologice în proporție de 96%. Am avut doar câteva cazuri când fișele epidemiologice nu au ajuns la medical de familie, dar cetățenii responsabili au sunat și au anunțat că au venit vecinii lor acasă”, adaugă primarul localității.

Până în prezent, un singur caz de COVID-19 a fost înregistrat în Cărpineni și acesta s-a dovedit a fi cu transmisie locală. Mai exact, o femeia care era recent revenită de peste hotare, după ce a respectat regimul de carantină, a mers la Agenția Servicii Publice din orașul Hâncești, de unde ar fi luat boala.

„Noi avem un caz de COVID-19 care s-a confirmat sâmbătă, dar este un caz de transmitere locală și nu este din Cărpineni. Doamna respectivă a fost la Hâncești, la Agenția Servicii Publice, unde s-a contaminat. Acum, doamna se află în spital la Chișinău”, subliniază Ion Cărpineanu.

Autoritățile au reușit să-i identifice pe toți cei care au intrat în contact cu femeia infectată cu COVID-19. Acum, aceștia se află în carantină și sub monitorizarea medicilor.

„Noi am stabilit numărul persoanelor cu care doamna respectivă s-a aflat în contact. Sunt 11 persoane la număr, toate se află în regim de autoizolare”, a adăugat primarul localității Cărpineni.

Primarul menționează că și agenții economici din sat s-au mobilizat. Așa că bătrânilor li se livrează produsele alimentare direct acasă, cu respectarea tuturor normelor igienice.

„Majoritatea celor plecați peste hotare și-au sunat părinții, rudele și i-au rugat să stea acasă. Agenții economici la fel s-au mobilizat și distribuie produse alimentare bătrânilor acasă. Bătrânii sună la magazin, iar agentul economic merge cu automobilul și duce produsele necesare”, explică primarul.

În cazul persoanelor țintuite la pat, au grijă asistenții sociali, spune primarul Ion Cărpineanu. Precizăm că din Comuna Cărpineni fac parte satele Cărpineni și Horjești.