Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Învățăm de la distanță: Cum sunt instruiți elevii unui liceu din orașul Soroca

Pentru că elevii stau acum acasă, profesorii organizează lecțiile utilizând aplicațiile mobile. Dascălii recunosc că aceasta este o mare provocare atât pentru ei, cât și pentru copii. Cert este faptul că trebuie să se conformeze unor reguli și să facă față situației.
Sputnik
Învățăm de la distanță: Cum sunt instruiți elevii unui liceu din orașul Soroca

Liudmila Baș, profesoara de matematică la Instituția Publică Liceul Teoretic "Constantin Stere", din orașul Soroca, spune că în condițiile actuale pedagogii muncesc și mai mult decât obișnuiau să o facă până în prezent. Pe lângă faptul că trebuie să pregătească temele pentru ziua următoare, aceștia trebuie să se gândească și la modul în care va fi aranjată informația, astfel ca aceasta să fie utilă și captivantă pentru elevi.

În același timp, Liudmila Baș afirmă că profesorii din țară au progresat la capitolul competențe digitale, dar și elevii au învățat să utilizeze rațional calculatoarele.

"Noi folosim aplicația pentru educație: Google Classroom. Acolo plasăm toată informația: filmulețele video pe care tot noi le facem, prezentări Power Point, fișe de lucru și evaluări. Fiecare temă creată pe Classroom are codul ei pe care noi o expediem elevilor. Copilul de acasă deschide poșta sa electronică, accesează link-ul și poate vedea toată informația pregătită de către profesor", a declarat pentru Sputnik profesoara de matematică.

Ministerul Educației anunță prelungirea perioadei de suspendare a procesului educațional
Pentru "întâlnirile" online, desfășurarea lecțiilor în format digital profesorii și elevii de la Liceul "Constantin Stere" utilizează aplicația Zoom.  Acesata îi ajută să creeze, fără mari bătăi de cap, o sală virtuală în care ei pot interacționa live și colabora atât de pe PC-uri sau laptopuri, cât și de pe tabletă sau smartphone. Platforma permite efectuarea apelurilor video de grup, folosirea chat-ului, împărtășirea ecranului profesorului și utilizarea unei table virtuale interactive.

"Este foarte bine că această aplicație ne permite să partajăm ecranul. Adesea întâlnim situația când elevii nu cunosc cum să rezolve problema și partajând ecranul putem interveni cu ușurință", a spus Liudmila Baș.

Profesoara cu o experiență de peste 25 de ani de activitate pedagogică a remarcat faptul că un accent desoebit se pune pe instruirea absolvenților claselor gimnaziale și liceale, întrucât examenele nu au fost deocamdată anulate. Liudmila Baș este de părerea că în această perioadă când profesorii depun eforturi considerabile pentru a învăța copiii la distanță, o sarcină importantă le revine și părinților.

"Impactul și rezultatele depind de educația și cultura unui copil. Dacă în familie i se explică corect care este situația, este înțelege și susținere, atunci elevul cu siguranță va învăța în oricare condiții", a conchis ea.

Amintim că, la data de 26 martie curent, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis ordinul privind prelungirea suspendării procesului educaţional pe toată durata stării de urgență, adică până pe data de 15 mai.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.