Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un agent economic din Chișinău a donat 500 de teste rapide pentru COVID-19

Un lot de 500 de teste donat de un agent economic va fi oferit medicilor din „prima linie”, anunță Primăria Chișinău. Aseară, în Republica Moldova a ajuns și lotul de 10 mii de teste rapide donat de Federația Rusă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 mart – Sputnik. Un agent economic a donat municipalității Chișinău un lot de 500 de teste pentru coronavirusul de tip nou.

Regim special: Transportul public din Chișinău circulă doar la anumite ore - detalii

Primarul Ion Ceban, responsabilii din domeniul sănătății și șefii de spitale au decis, în urma unui schimb de păreri, ca aceste teste să le fie oferite medicilor care stau „în linia întâi” în lupta pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 și personalului medical care contactează zilnic cu pacienții.

Municipalitatea examinează în prezent posibilitatea de a-i caza pe medicii implicați în tratarea pacienților cu COVID-19 în instituții hoteliere din subordinea autorităților locale, precum și în căminele unor instituții de învățământ, pentru a evita îmbolnăvirile în familiile acestora.

Un număr de 35 de angajați din sistemul medico-sanitar s-au contaminat până acum cu COVID-19, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Dintre cele 35 de persoane care s-au îmbolnăvit, nouă sunt medici, 19 - felceri și asistente medicale, iar șapte - infirmiere.

Reamintim că Federația Rusă a donat Republicii Moldova un lot constând din 10 mii de sisteme de testare pentru diagnosticarea noului tip de coronavirus. Ajutorul umanitar a ajuns în seara de 27 martie la Chișinău, pe calea aerului.

La Aeroport, ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, i-a transmis lotul umanitar ministrului Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.  

Zece mii de teste pentru diagnosticarea COVID-19 au ajuns din Moscova la Chișinău - Video

„Cunoașteți că civilizația noastră s-a confruntat cu o provocare imensă, o epidemie de coronavirus care a lovit peste 180 de țări. Din păcate, acest lucru a afectat și țările noastre. Și în această situație, conducerea Federației Ruse a decis să ajute poporul moldovean frățesc și prietenos, trimițând 10 mii de teste rapide”, a declarat ambasadorul Oleg Vasnetsov.

Ministrul Viorica Dumbrăveanu a mulțumit Rusiei pentru asistența oferită. Ea a exprimat recunoștință poporul rus și autorităților de la Moscova pentru ajutorul atât de necesar acordat în această perioadă dificilă.

Asemenea teste, a menționat ministrul, sunt deosebit de necesare pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19 în Republica Moldova și vor reduce semnificativ riscurile cu care ne confruntăm la ora actuală.