Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce va trebui să facă statul, în plină criză, cu mediul de afaceri local și străin

Directorul unei companii de consultanță Cristina Samson spune care ar trebui să fie măsurile de stimulare fiscală luate de autorități, pe perioada stării de urgență. Statul va trebui să-și revizuiască politicile în raport cu companiile locale și străine, spune expertul.
Sputnik
Ce va trebui să facă statul, în plină criză, cu mediul de afaceri local și străin

Directorul unei companii de consultanță și atragere a investițiilor, Cristina Samson spune că în Moldova sunt peste 12 mii de întreprinderi cu capital străin. Printre cele mai mari investiții făcute de către străini în țara noastră sunt cele olandeze - 2,4 miliarde de lei și cele italiene, care depășesc 1,8 miliarde de lei.

Expertul declară că datorită crizei provocate de această pandemie, Moldova nu va mai fi atractivă pe planul atragerii de investitori așa cum a fost anterior. Din acest considerent, spune Crisina Samson, este necesar ca statul să adopte, din timp, un șir de facilităși fiscale, atât pentru posibilii investitori străini, cât și pentru mediul de afaceri local, totodată să se ia în vedere și starea bugetul public național.

Expertul în consultanță propune autorităților pregătirea unor măsuri concrete de stimulare fiscală care se referă la diferite tipuri de impozite.

Ion Chicu: În 10 aprilie putem ajunge la 2 mii de infectați - Ce pericol comportă

„Măsurile care au fost propuse de Guvern deja constituie un pas care susține mediul de afaceri, dar ele nu sunt suficiente. Dacă ne referim la propunerea privind amânarea declarării și achitării  impozitului pe venit pe perioada pînă la 25 aprilie, el vizează întreprinderile mici sau contribuabilii mici. Ce facem cu marii contribuabili plătitori de TVA. O altă propunere ar fi diminuarea temporară pe perioada stării de urgență a impozitului pe venit. Există la noi câteva bune practici, de exemplu modelul de impozitare pentru zonele economice libere. În cazul în care ești rezident, impozitul pe venit nu este de 12 % dar în jumătate, în așa fel am diminua povara fiscală pentru mediul de afaceri. O altă propunere ar fi scutirea pe perioada stării de urgență a contribuțiilor de asigurări sociale și medicale, acest fapt va ajuta ÎMM-urile. O altă măsură ar fi diminuarea TVA-lui până la 8 % pentru toate sectoarele HORECA, textile, imobiliare și nu în ultimul rând oferirea creditelor la rata dobânzii zero pentru companiile din agricultură pe perioada stării de urgență, pentru a  ușura desfășurarea campaniei agricole”, a punctat expertul în consultanță Cristina Samson.

Recent, vicepremierul, ministrul Finanţelor, Sergiu Pușcuța, a declarat că Bugetul de Stat va fi rectificat. Actualizarea bugetara se va face pe trei dimensiuni: blocul social, economic şi acoperirea cheltuielilor bugetare.