Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Merele moldovenești nu ajung în UE: De ce Rusia rămâne o piață strategică pentru fermieri

Producătorii moldoveni de mere sunt îngrijorați de răspândirea noului coronavirus la nivel mondial. Deși nu întâmpină încă dificultăți la exporatea produselor în țările CSI, se așteaptă la impedimente prin introducerea carantinei și caută deja soluții.
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 mart - Sputnik. Tatiana Pavliuc are o livadă de mere care se întinde pe o suprafață de peste 200 de hectare în satul Bârlădeni din raionul Ocniţa. Majoritatea fructelor le exportă în Rusia, dar are și un segment de piață în Belarus.

Merele moldovenești nu ajung în UE: De ce Rusia rămâne o piață strategică pentru fermieri

Femeia spune că în prezent nu există impedimente la export - coridorul spre Rusia și Belarus este încă liber, dar se așteaptă la o înăsprire a măsurilor de protecție, așa că ia în calcul deja soliuții, în cazul în care camioanele cu fructe nu vor putea trece granița. 

Tatiana Pavliuc a început livrarea de primăvară a merelor, iar astăzi a trimis un camion cu fructe în Belarus. Producătoarea afirmă însă că prețul la mere s-a redus din cauza coronavirusului și a faptului că rubla rusească s-a depreciat în ultima perioadă. 

”Toamna vindem merele la un preț mai mare, iar din cauza la coronavirus s-a micșorat un pic prețul și acum le vindem mai ieftin. Dacă nu vom putea exporta, le vom da la suc. Ne-am interesat deja la fabricile de procesare - ne propun 1.30-1.40 lei pentru un kilogram. Nu avem ce face. Nu depinde de noi - depinde de Dumnezeu ce va fi mai departe. Dar de produse alimentare lumea are nevoie pe timp de criză”, a declarat Tatiana Pavliuc pentru Sputnik Moldova

Federația Fusă rămâne o piață strategică pentru producătorii de mere din Republica Moldova. În prezent, peste 90 la sută dintre merele moldovenești exportate ajung pe această piață. 

Cifrele nu mint

Cotele de export spre blocul comunitar alocate Republicii Moldova rămân neacoperite. 

Relațiile moldo-ruse: Moscova speră să recupereze oportunitățile ratate
Deși după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană țara noastră are, oficial, o cotă rezervată de 40 de mii de tone de mere pe această piață, anul trecut în UE au ajuns mai puțin de o mie de tone - adică doar aproximativ 2% din cât avem dreptul să exportăm.

În vremuri mai bune, de dinaintea anului 2019, producătorii moldoveni au exportat cel mult 7 mii de tone în blocul comunitar - majoritatea fructelor nu au plecat însă mai departe de România.

De ce merele moldovenești nu pot penetra piața UE

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Ion Perju a explicat pentru Sputnik Moldova de ce producătorilor moldoveni de mere le este greu să ajungă pe piața UE. 

”Pe de o parte, este vorba despre concurența de pe această piață. Toți cunosc producătorii mari de mere - este vorba despre Polonia, este vorba de Serbia și alte țări. Pe de altă parte, exportatorii realizează producția acolo unde este consumator, iar astăzi cel mai bun preț îl oferă anume piața Federației Ruse, acolo unde este și o cerință foarte mare de produse moldovenești”, a declarat oficialul. 

Pe piața din Federația Rusă ajung însă nu doar mere, ci și alte fructe, dar și legume crescute în Moldova. 

Moldova: Record istoric la venituri obținute din exportul fructelor în Rusia
Lista producătorilor moldoveni care au dreptul să exporte în Rusia a fost suplinită cu 205 companii la începutul acestui an.

Acestea au fost selectate în urma unui control efectuat de către Rosselhoznadzor. Astfel, ministrul afirmă că producătorii moldoveni revin în prima linie în rândul exportatorilor din Federația Rusă.

”Logistica este mai simplificată. Apoi prețul este un avantaj, pentru că, până la urmă, e vorba de concurenți. Producătorii moldoveni revin pe segmentul de bază pe piața Federației Ruse. Produsele sunt de o calitate înaltă, care fac față concurenței în raport cu alți exportatori pe această piață”, susține Ion Perju. 

Că piața din CSI rămâne una strategică pentru Moldova o confirmă și producătoarea de mere de la Ocțina Tatiana Pavliuc.

”Aproximativ 90% dintre merele exportate de Moldova ajung în Rusia. Prețul oferit de Rusia este foarte bun. Deocamdată, acolo este piața noastră - Rusia, Belarus, Kazahstan. Altfel, unde să le ducem în altă parte? Nu avem în altă parte să ne ducem producția. În Uniunea Europeană au merele lor”, a declarat Tatiana Pavliuc pentru Sputnik Moldova. 

În total, în 2019, pe piața din Federația Rusă au ajuns aproximativ 240 de mii de tone de mere moldovenești.

De altfel, anul trecut Moldova a ajuns în topul statelor care exportă cele mai multe fructe în Federația Rusă. Astfel, veniturile din export în 2019 s-au ridicat la aproximativ 200 de milioane de dolari.

Potrivit analiștilor EastFruit, Moldova s-a poziționat pe locul opt în clasamentul celor mai mari furnizori, depășind Serbia cu 196 de milioane dolari de dolari.