CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik. Metodologia privind continuarea procesului educațional la distanță în condiții de carantină pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal a fost aprobată. Documentul stabilește metodele și formele de organizare și desfășurare a învățământului la distanță, în scopul asigurării continuității procesului educațional.
Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, șeful Direcției învățământ general din cadrul Ministerului Educației, Valentin Crudu a precizat că în această metodologie sunt stipulate foarte clar atribuțiile și ale ministerului, dar și cele ale organelor locale de specialitate și ale cadrelor didactice.
La fel este descris modul în care profesorii își pot planifica activitatea de la distanță, chiar și de acasă.
„De mâine încep instruirile pe cele trei platforme gratuite. Toate se vor face după un orar bine stabilit de partenerii noștri certificați. Mâine, acestea vor avea loc de la ora 09:00 la 12:00. Această metodologie va permite să avem de recuperat cât mai puține ore. Nu avem detalii când vom reveni la lecții. Depinde cum vor evolua lucrurile în Republica Moldova”, a declarat Valentin Crudu.
Șeful Direcției mai spune că profesorii sunt încurajați să meargă pe întreg procesul de predare/învățare și evaluare. Iar orele care se fac de la distanță, utilizând diverse platforme, să fie fixate în registre provizorii, ceea ce-i va permite ulterior profesorului să transfere informația în catalogul de clasă.
„Asta va permite să monitorizăm câte ore au fost recuperate, câți copii au participat la aceste ore. Câte ore urmează să recuperăm și cu câți copii urmează să organizăm ore individuale”, ne-a mai spus Valentin Crudu.
Important! Aceste ore în regim online sunt obligatorii. Deja sunt foarte mulți profesori și instituții de învățământ care au desfășurat instruirea de la distanță și pe parcursul acestei săptămâni, dar și săptămâna trecută.
Potrivit șefului Direcției învățământ general din cadrul MECC, profesorii trebuie să asigure continuitatea studiilor pornind de la proiectarea de lungă durată care și-au făcut-o pentru anul curent de studii, de la resursele pe care le-au utilizat pe parcursul anului, inclusiv manualele școlare în uz.
De asemenea, ministerul a reușit să obțină accesul gratuit la lucrările editurii Cartier. Toate link-urile de unde pot fi descărcate materialele vor fi puse la dispoziția elevilor. Pentru elevii absolvenți, în special cei care în acest an susțin examenul de bacalaureat, vor fi organizate lecții publice care vor fi transmise la postul național de televiziune.