Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cetățenii aflați în afara țării pot cere asistență: Vezi cum și unde te poți adresa

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează despre acțiunile privind acordarea asistenței cetățenilor moldoveni aflați peste hotare.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik. Sute de moldoveni au solicitat asistența Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a putea reveni în țară.

Igor Dodon: Mediile de informare care vor difuza știri false vor fi penalizate – Video

Într-un comunicat emis de MAEIE, instituția anunță că împreună cu misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova „au efectuat demersuri oficiale la adresa mai multor state, oferind asistența necesară și facilitând călătoriile cetățenilor blocați la frontiere, inclusiv:  83 de cetățeni în Austria, 192 de cetățeni în Ucraina, 37 de camioane în Slovenia, 3 cetățeni evacuați din China, 3 cetățeni evacuați de pe vasul de croazieră din Japonia, sute de cetățeni care au tranzitat România”.

Ministerul reiterează disponibilitatea de a întreprinde toate acțiunile posibile pentru ajutorarea cetățenilor moldoveni aflați în situații dificile în străinătate, în vederea identificării soluțiilor, cu prioritate pentru cazurile excepționale și umanitare, inclusiv facilitând revenirea acestora în Republica Moldova.

De asemenea, a fost instituită o celulă de criză care coordonează acțiunile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare. Totodată, MAEIE reiterează apelul către cetățenii Republicii Moldova care se află peste hotare de a evita cât se poate de mult călătoriile, în special în zonele afectate de răspândirea infecției COVID-19.

Anunț important al Poliției de Frontieră: Mai multe servicii au fost suspendate - detalii

Oamenii sunt informați despre riscul de blocare a cetățenilor în anumite state și, respectiv, ceea ce poate afecta termenul limită de ședere de 90 de zile în statele din spațiul Schengen, fapt care este considerat o încălcare, ceea ce-i face pasibil de răspundere administrativă.

Ministerul le recomandă cetățenilor moldoveni aflați în situații dificile și/sau care necesită asistență consulară peste hotare, să contacteze ambasadele și consulatele Republicii Moldova în țara respectivă, sau să apeleze la Centrul de apel MAEIE la numărul de telefon +373 22 788722,

Pe paginile web și profilurile de facebook ale Ministerului, Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale RM pot fi găsite informații și actualizări privind Alertele de călătorie referitor la condițiile de intrare și tranzit din statele de acreditare.