CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Foarte puțini oameni pe stradă și în parcuri, puține automobile și unități de transport public – astfel arată acum Chișinăul.
Codul Roșu de pericol de infestare cu COVID-19 a fost instituit pe 13 martie în Republica Moldova. Marți, 17 martie, Parlamentul a declarat stare de urgență.
În Chișinău funcționează doar supermarketurile, puține magazine alimentare mici și farmaciile.
În general, oamenii au ascultat îndemnul autorităților de a sta acasă și de a nu merge fără un motiv stringent în locuri aglomerate. Angajații lucrează la distanță. Doar unele categorii profesionale, precum medicii, polițiștii, salvatorii, lucrătorii din salubritate, angajații supermarketurilor, cei din transportul public de pasageri etc., sunt datori să meargă la serviciu.
Nu toți călătorii în transportul public și nu toți pietonii poartă măști medicinale. Unii și le pun abia când urcă în troleibuze și autobuze, când intră în farmacii sau în magazine.
Pe rețelele de socializare, unii utilizatori relatează că în magazinele din anumite cartiere oamenii s-ar îmbulzi și s-ar ofensa. N-am surprins asemenea situații. Atmosfera era foarte bună și civilizată în supermarketurile pe care le-am vizitat, deși pe chipurile oamenilor se citea un fel de tensiune psihologică și îngrijorare – distanța dintre persoane era mai mică de un metru.
La case erau formate rânduri ce depășeau 10 persoane, dar oamenii manifestau înțelegere și respect reciproc. Casierii și toți ceilalți angajați ai magazinelor poartă mănuși și măști medicinale.
Unii cumpărători poartă măști și mănuși de protecție, alții – ba. Zilele trecute nu se găseau măști medicinale în farmacii. Marți, 17 martie, erau măști în farmaciile în care am intrat, dar se vindeau doar câte cinci unități de persoană, la prețul de peste 8 lei bucata (cu elastic).
Nu am întâlnit oameni tușind sau strănutând nici pe stradă, nici în farmacii, nici în magazine.
Din 17 martie, companiile de taxi din Chișinău și-au dotat mașinile cu paravane de protecție, care izolează partea din față de cea din spate a salonului, precum și cu geluri dezinfectante pe bază de spirt pentru pasageri.
Taximetriștii au fost instruiți ca la finalul fiecărei călătorii, înainte de a lua alt pasager, să aerisească salonul și să dezinfecteze paravanul de protecție și suprafețele salonului – ușile, geamurile, banchetele.
Și saloanele troleibuzelor și autobuzelor sunt dezinfectate mai minuțios și mai frecvent în aceste zile.