Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Adoptat: Drepturi limitate în perioada stării de urgență - iată ce va fi interzis

În perioada în care va fi în vigoare starea de urgență, Parlamentul va avea competențe reduse, în schimb atribuțiile Comisiei Situații Excepționale vor fi lărgite.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 mart - Sputnik. Parlamentul a adoptat astăzi în două lecturi modificări la Legea privind instituirea stării de urgență, de asediu și de război, în contextul răspândirii pandemiei COVID-19.

Ce se va întâmpla cu oamenii care au de plătit rate la bancă, în timpul stării de urgență

În perioada în care va fi în vigoare starea de urgență (17 martie - 15 mai), Parlamentul nu va avea dreptul să adopte legi constituționale, în schimb, va putea adopta legi organice. Inițiativa interzice desfășurarea alegerilor și referendumurilor în perioada în care este valabilă starea de urgență, deși în proiectul inițial această posibilitate nu era exclusă. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a decis să renunțe la această prevedere, la solicitarea deputaților. 

Potrivit proiectului, în perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va avea atribuții extinse. Structura va putea emite dispoziții obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților centrale și locale, precum și pentru cetățeni și persoanele străine aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Iată câteva dintre măsuri care ar putea fi adoptate: 

  • instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară
  • instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării
  • introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri antiepidemice
  • stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile
  • interzicerea desfășurării adunărilor, manifestărilor publice și a altor acțiuni de masă
  • dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de alimente și de alte produse de strictă necesitate
  • familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale
  • introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicație. 

Până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 29 de cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus. În plus, există 43 de cazuri suspecte de infectare.