Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Credit nou de la FMI: Banii vin, dar nu ne ajută cu nimic - expert economic

FMI ne va acorda o nouă tranșă de credit, în valoare de 20 de milioane de dolari. Banii vin, dar nu avem posibilitatea să-i folosim pentru nevoile noastre reale și curente, reiese din discuția reporterului Sputnik cu expertul economic Viorel Gîrbu.
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 mart – Sputnik. Fondul Monetar Internaţional (FMI) va acorda Republicii Moldova o nouă tranșă de împrumut, în valoare de 20 de milioane de dolari.

Cel mai important aspect al colaborării cu FMI: Opinia premierului Ion Chicu

Alocarea acestor bani devine posibilă după ce Consiliul de Directori Executivi al FMI „a încheiat evaluarea rezultatelor economice atinse de Republica Moldova în cadrul realizării programului susţinut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF)”, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului difuzat joi, 12 martie.

Din această tranșă de credit în valoare de 20 de milioane de dolari, 223 de milioane de lei constituie „suport bugetar”, iar restul sumei va fi transferat Băncii Naționale a Moldovei (BNM), se precizează în comunicatul oficial.

Vom plăti dobândă pentru un împrumut de care nu avem nevoie   

Știrea despre viitoarea alocare a creditului de la FMI trebuie privită din două perspective, în opinia expertului economic Viorel Gîrbu, solicitat de reporterul Sputnik Moldova.

Credit nou de la FMI: Banii vin, dar nu ne ajută cu nimic - expert economic

Dintr-o primă perspectivă, faptul că organismul financiar internațional oferă acești bani „confirmă reușita în implementarea programului cu FMI semnat în 2016 și acest lucru înseamnă în principal succesul autorităților în gestionarea crizei din sectorul bancar”, a menționat expertul economic. „Această realitate este una pozitivă și oferă perspective pentru dezvoltarea de mai departe a țării”, a adăugat Viorel Gîrbu.

Expertul economic a menționat că autoritățile de la Chișinău nu sunt în drept să utilizeze banii de la FMI pentru necesități urgente, cum ar fi în aceste zile prevenirea răspândirii Covid-19.  

Din cea de-a doua perspectivă, „Moldova nu are nevoie de creditul FMI, care va merge la suplimentarea rezervelor BNM care, la rândul lor și așa sunt excesive, duble față de necesități. În acest sens, BNM atrage mijloace financiare pentru care achită dobândă FMI-ului, iar ulterior aceste resurse financiare sunt plasate peste hotare la dobândă „zero””, a explicat Viorel Gîrbu.

„Este o ecuație cu rezultat financiar negativ pentru țară. Totuși, aspectul critic pe care trebuie să-l menționăm la acest capitol ține de rigiditatea dialogului cu partenerii noștri externi. Țara are nevoie în aceste zile de investiții importante în infrastructura medicală, pentru a se pregăti pentru o criză, care pare a fi iminentă, în legătură cu răspândirea coronavirusului. Or, pentru aceste necesități creditul respectiv desigur că nu va putea fi folosit”, a comentat Viorel Gîrbu.

Hoție, export de cetățeni și consum de importuri: Expert, despre economia Moldovei
În concluzie, banii vor veni de la FMI, dar autoritățile de la Chișinău nu sunt în măsură să-i utilizeze pentru necesitățile urgente și reale ale statului – resursele financiare vor fi utilizate în conformitate strictă cu înțelegerea avută cu creditorul. În plus, a remarcat expertul economic, vom achita și dobândă pentru un credit alocat BNM „de care nu avem nevoie”.

Notăm că, pe 7 noiembrie 2016, Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional a aprobat un program pentru trei ani în cadrul Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) cu Republica Moldova, pentru a sprijini reforma economică și financiară a țării, în valoare totală de circa 178 de milioane de dolari SUA.