Educație
Sputnik Moldova vă prezintă informații despre procesul de studii, problemele din învățământ și provocările din acest sector.

Iată ce propune UNESCO după închiderea școlilor în mai multe țări din cauza COVID-19

”Asigurați includerea programelor de învățare la distanță. Creați comunități și îmbunătățiți conexiunea”: îndemnul UNESCO pentru statele afectate de COVID-19 în vederea prevenirii perturbării procesului educațional.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 mart - Sputnik. Ca răspuns la închiderea temporară a școlilor în mai multe state ale lumii din cauza infecției COVID-19, UNESCO recomandă utilizarea programelor de învățământ la distanță pentru a limita perturbarea sistemului educațional.

”Închiderea școlilor într-un număr tot mai mare de țări care sunt afectate de răspândirea COVID-19 perturbă procesul educațional a milioane de elevi și studenți pe tot globul. UNESCO vine cu 10 recomandări pentru a se asigura că învățarea rămâne neîntreruptă în această perioadă”.
  1. Examinați nivelul de pregătire și alegeți cele mai potrivite instrumente.
  2. Asigurați includerea programelor de învățare la distanță.
  3. Protejați confidențialitatea și securitatea datelor.
  4. Înainte de a preda, acordați prioritate soluțiilor pentru abordarea provocărilor psihosociale.
  5. Planificați orarul de studiu al programelor de învățare la distanță.
  6. Oferiți sprijin profesorilor și părinților privind utilizarea instrumentelor digitale.
  7. Combinați cele mai bune abordări și limitează numărul de aplicații și platforme.
  8. Dezvoltați reguli de învățare la distanță și monitorizați procesul de învățare al elevilor.
  9. Definiți durata unităților de învățare la distanță pe baza abilităților de autoreglare ale elevilor.
  10. Creați comunități și îmbunătățiți schimbul de experiență.

Școlile și grădinițele din țară s-au închis: Ce fac părinții ai căror copii stau acasă
Alternativele educaționale reprezintă un trend în lumea întreagă. Anterior, Sputnik Moldova a scris despre acest fenomen care se bucură de o popularitate tot mai mare în rândul părinților din Moldova. Tot mai des ei pun în discuție subiectul reglementării învățământului la distanță și al educației în familie, însă se confruntă cu birocrația și lacunele din legislația națională.

Există chiar și un proiect elaborat de Ministerul Educației care a fost publicat spre dezbateri privind Instrucțiunea privind organizarea învățământului la distanță pentru copiii cu dizabilități, potrivit căruia, copiii cu dizabilități severe de văz, de auz, fizice și intelectuale, ar urma să aibă dreptul de a studia la distanță. Școlarizarea elevului prin învățământ la distanță se va face în baza cererii părinților sau a altor reprezentanți legali, la care se anexează actele care confirmă eligibilitatea școlarizării prin învățământ la distanță.

Președintele Asociației Homeschooling Moldova, Diana Chicu, consideră că învățământul la distanță ar trebui să fie un serviciu de care ar beneficia nu doar copiii cu dizabilități, ci a tuturor copiilor, mai ales că Legea Fundamentală garantează acest drept tuturor părinților.

”Considerăm că toți copii trebuie să poată beneficia de această formă alternativă de învățare, la solicitarea părinților. Este un drept garantat de Constituție și de tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte, a declarat Diana Chicu.

Ea a subliniat că părinții care decid să-și educe copii în familie (homeschooling - n.r.) sunt cei care apelează cel mai des la învățământul la distanță, având în vedere că școlarizarea, potrivit legii, este obligatorie.

Mai mulți părinți solicită ajutorul Ministerului Educației: Iată motivul - Video

Precizăm că, în conformitate cu articolului 26 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, la care Moldova a aderat încă în anul 1990, părinții au dreptul de prioritate în alegerea felului de învățământ pentru copiii lor minori. Tot în acest articol este precizat că absolut toți au dreptul la educație. În același timp, Declarația stabilește că orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat.

În prezent, legislația dă doar o umbră de speranță că Executivul ”va examina practica învăţământului la domiciliu la solicitarea părinților sau a altor reprezentanţi legali ai copiilor și elevilor și va prezenta Parlamentului propuneri de modificare a prezentului cod în vederea oferirii dreptului la acest gen de instruire”. Sperăm că acest lucru se va întâmpla în curând și în țara noastră, lucru care va fi întâmpinat cu bucurie de mulți părinți preocupați să le ofere odraslelor sale o educație aleasă. Dar va fi și o soluție pentru a nu periclita sistemul educațional în contextul răspândirii infecției COVID-19.