Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Consiliul Federației exclude posibilitatea introducerea noilor arme rusești în START-III

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federației a criticat propunerea Departamentului de Stat american privind includerea în Tratatului de Reducere a Armelor Strategice START-III a noilor arme rusești.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 mart - Sputnik. Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federației, Konstantin Kosachev, a criticat propunerea Departamentului de Stat al SUA de a include în Tratatului de Reducere a Armelor Strategice (START-III) a armelor rusești aflate în proces de dezvoltare.

Luni, Washingtonul a anunțat ce arme rusești, în opinia lor, ar trebui să fie reglementate de Tratatul START-III, care expiră la începutul anului 2021. Printre altele, au fost menționate vehiculul subacvatic cu energie nucleară Poseidon, o rachetă de croazieră cu energie nucleară și o rachetă balistică cu bazare aeriană.

"În declarația Departamentului de Stat, din câte îmi dau seama, sunt enumerate toate tipurile posibile de arme noi rusești, inclusiv cele aflate în curs de dezvoltare și care nu au fost transmise în dotare. Iar astfel de restricții nu pot să fie aplicate lucrărilor de cercetare și elaborare aflate în curs de desfășurare, și care nu sunt finalizate, fie că sunt, rusești sau americane, și nu vor fi supuse discuțiilor nici acum, nici pe viitor”, a declarat Kosaciov pentru Ria Novosti.

Senatorul a subliniat că extinderea START-III „este posibilă și de dorit, iar timp pentru asta este suficient”. Însă nu a mai rămas timp pentru a modifica Acordul, a adăugat el.

Tratatul START-III

Senator rus, despre imitarea de către SUA a atacului nuclear asupra Rusiei
Tratatul privind Reducerea Armelor Ofensive Strategice (START-III) a fost semnat în 2010 și a intrat în vigoare pe 5 februarie 2011. Acest document rămâne singurul tratat în vigoare cu privire la reducerea armamentului între Rusia și Statele Unite. Acordul expiră în februarie 2021. Anterior, Trump a vorbit despre dorința de a iniția un nou acord nuclear tripartit între Rusia, China și Statele Unite. Beijingul a respins această idee.

Acordul prevede că fiecare dintre părți își reduce arsenalele nucleare în așa fel încât, după șapte ani și ulterior, numărul total al armelor să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarine și bombardiere grele, precum și 1150 de focoase și 800 de sisteme de lansare desfășurate și nedesfășurate.

5 februarie 2018 a fost termenul limită când Rusia și Statele Unite urmau să atingă indicatorii de referință pentru START-III.