Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un comisar european, venit în Moldova: Pentru ce i-a mulțumit Ion Chicu

Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović, se află într-o vizită de lucru în țara noastră. Iată pentru ce i-a mulțumit Ion Chicu demnitarului european.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 mart - Sputnik. Premierul Ion Chicu a avut o întrevedere cu comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović, căreia i-a mulțumit pentru sprijinul constant al Consiliului Europei și deshiderea pentru a asista Republica Moldova pe calea reformelor.

”A fost menționat faptul că Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul. Până în prezent, Convenția a fost ratificată de 34 de state membre ale Consiliului Europei și semnată de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova”, precizează Guvernul printr-un comunicat.

Guvernul nu vrea să deschidă Cutia Pandorei? Aprobarea Convenției de la Istanbul, amânată
În cadrul discuției, premierul a prezentat principalele documente de politici la nivel național, printre care Planul național de acțiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018-2022, Strategia națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie pe anii 2018-2023, Strategia Națională de prevenire și combatere a traficului de ființe umane pentru anii 2018 – 2023, etc. Se definitivează elaborarea Strategiei Sănătate 2020 – 2030 și Strategiei Educație, 2020 – 2030, care are un capitol aparte dedicat educației incluzive. Și-a reluat activitatea Consiliul Național pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Premierul a ținut să sublinieze că cele trei instituții pentru drepturile omului din Republica Moldova – Biroul Relații Interetnice, Oficiul Avocatului Poporului și Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității se reunesc o dată în trimestru și conlucrează activ.

Totodată, 54 mediatori comunitari își desfășoară activitatea la nivel național. Pentru asigurarea activității acestora, din buget au fost alocați 3,5 milioane de lei.