Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O interpretare deosebită: Orchestra-Model al MAI, la un festival din Franța - Audio

Una dintre cele mai bune fanfare din Europa, Orchestra-Model a Departamentului Trupelor de Carabinieri al MAI a obținut un nou trofeu și o experiență grozavă în cadrul unui festival de mare anvergură, organizat la Chalon-sur-Saone, Franța.
Sputnik
O interpretare deosebită: Orchestra-Model al MAI, la un festival din Franța - Audio

Recent, Orchestra-Model a Departamentului Trupelor de Carabinieri al MAI a revenit din Franța, acolo unde a participat la cea de-a 100-a deschidere a renumitului carnaval din localitatea Chalon-sur-Saone. Orchestra din Moldova alături de Orchestra Salvatorilor și Pompierilor de la Paris au încântat publicul cu o interpretare deosebită, astfel, inaugurând o nouă ediție a festivalului.

"Este o onoare, dar și o responsabilitate enormă pentru noi ca să deschidem acest eveniment valoros din Franța. Nu este pentru prima oară când participăm în cadrul unor evenimente internaționale, însă, de această dată, am avut emoții deosebite", a declarat pentru Sputnik șeful Orchestrei și dirijorul principal - maior Oleg Cazacu.

De asemenea, la deschiderea festivalului au evoluat pe scenă ansamblul de dansuri Polydance de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Capitală, care din anul 2011 este în strânsă colaborare cu Orchestra-Model a Departamentului Trupelor de Carabinieri al MAI.

"Pentru prima dată am participat împreună în cadrul unui concurs internațional de la Giulianova, unde Orchestra-Model a obținut locul III. Rolul dansatorilor este esențial, întrucât înfrumusețează aceste prestații prin dans și costume naționale", a subliniat conducătoarea ansamblului, Zoia Guțu.

Mihai Munteanu: Riscăm să rămânem fără orchestră simfonică

Orchestra-Model este o subdiviziune din cadrul Departamentului Trupelor de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne cu statut militar, care promovează valorile culturii naționale, contribuie la ridicarea spiritului militaro-patriotic al efectivului Trupelor de Carabinieri şi al celorlalte subdiviziuni ale Ministerului Afacerilor Interne.

Anual, Orchestra-Model participă la diverse activități cultural-artistice din țară și de peste hotare, înregistrând rezultate deosebite. De exemplu, în anul 2015, orchestra a câștigat Trofeul ”Grand prix”, fiind desemnată drept cea mai bună orchestră de parade, iar premiul special i-a fost acordată din partea Președintelui Republicii Italiene.

Accesați fișierul audio atașat și veți găsi piesa semnată de renumitul compozitor austriac Johann Strauss, interpretată de Orchestra-Model a DTC al MAI la deschiderea festivalului din Franța. Audiție plăcută!