BUCUREŞTI, 6 mar – Sputnik, Doina Crainic. Cercetători de la Universitatea Nankai au descoperit că noul virus COVID-19 are mutații asemănătoare cu cele ale HIV și Ebola. Această descoperire îi ajută pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă cum a apărut virusul şi cum se răspândeşte infecţia, potrivit South China Morning Post, citat de antena3.ro.
S-a descoperit că noul coronavirus are o capacitatea de a se conecta cu celulele umane de până la 1.000 de ori mai mare decât cea a virusului SARS.
„Această descoperire sugerează că noul COVID 19 poate fi semnificativ diferit de coronavirusul SARS”, au declarat cercetătorii într-un document publicat pe o platformă a Academiei Chineze de Știință.
Prin urmare, coronavirusul este mai contagios decât SARS. Oamenii de ştiinţă au descoperit că virusul SARS intră în organism conectându-se cu o proteină receptor numită AC2, prezentă în membrana celulară. Însă această proteină nu se găsește în cantități mari la persoanele sănătoase, factor care a contribuit la limitatea focarului din 2002-2003, la acel moment fiind infectate aproximativ 8000 de persoane.
HIV și EBOLA, virusuri extrem de contagioase, pătrund în organism conectându-se cu o enzimă numită furină, care acționează ca un activator de proteine. Cercetătorii de la Universitatea Nankai au găsit în COVID-19 o secţiune de gene mutante care nu existau în SARS, dar erau similare cu cele găsite în HIV şi Ebola.
„Acest virus poate utiliza mecanismele de împachetare ale altor viruşi, cum ar fi HIV”, este concluzia oamenilor de știință.
Până în prezent, coronavirusul a infectat 95.000 de persoane și a ucis peste 3.200. În România s-au înregistrat până acum 6 cazuri de infectare.