Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un an de la modernizarea Codului Civil: Iată ce cred avocații

De un an de zile, Republica Moldova are un nou Cod Civil, modernizat esențial. Cum stăm la capitolul aplicarea în practică a noilor prevederi și care au fost, de fapt, modificările esențiale operate în legislație aflați de la avocata Cristina Oglindă.
Sputnik
Un an de la modernizarea Codului Civil: Iată ce cred avocații

După 16 ani de la adoptarea ultimei versiuni a Codului Civil, pe 1 martie 2019 a fost modernizată infrastructura juridică națională conform tendințelor europene și internaționale.

Într-un interviu acordat pentru Sputnik avocata Cristina Oglindă a remarcat beneficiile noului Cod pentru persoanele care își desfășoară activitatea în domeniul jurisprudenței, dar și pentru cetățenii Republicii Moldova.

- Care sunt avantajele schimbărilor operate în Codul Civil?

Noul Cod Civil a venit cu foarte multe instituții noi legislative, dar și a optimizat foarte mult legislația noastră. O serie de acte normative au fost abrogate, precum Legea cu privire la arenda în agricultură, Legea cu privire la ipotecă și multe altele. Foarte multe legi care prevedeau un pachet de protecție a consumatorului care de asemenea se găsesc deja într-un context integrat în Codul Civil. Într-adevăr, schimbările sunt mari și esențiale. Cu certitudine pot afirma că aceste schimbări sunt benefice.

- Din practica judiciară, cum sunt aplicate în practică modificările din Codul Civil?

Simt aceste schimbări nu doar eu în calitate de practician, dar în primul rând toți cei care au necesitatea să utilizeze anumite prevederi legale. Au apărut schimbări majore la contractul de vânzare-cumpărare a bunului imobil, prevederi ce țin de încasarea dobânzilor de întârziere și a penalităților. În sfârșit avem un capitol separat cu referire la protecția consumatorilor, unde sunt stipulate clauzele abuzive pe care le găsim în contractele încheiate de aceștia.

- Codul Civil modernizat instituie o nouă carte – Moștenirea. Ce cuprinde acest capitol?

Codul Civil a avut un asemenea compartiment și anterior, însă noutatea prevederilor în prezent ține foarte mult de anumite instituții, cum ar fi statutul juridic concret al moștenitorului, dar și competența în materie de moștenire. A fost înlăturat termenul de acceptare a moștenirii, iarăși o instituție care era mult prea învechită și uneori interpretată în defavoarea moștenitorilor. S-au pus foarte multe aspecte pozitive pe instituțiile moștenirii care sunt anume în beneficiul moștenitorului pentru ca să dispară confuzia, dar și să limităm numărul mare de litigii la acest capitol.

Mai multe informații despre intrarea în vigoare a noilor prevederi, dar și despre o serie de acte normative care au fost și urmează a fi abrogate aflați din interviul audio atașat.