Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gata cu privilegiile pentru deținuți: De ce nu vor mai putea solicita reducerea pedepselor

Deținuții care consideră că-și ispășesc pedeapsa în condiții inumane nu vor mai putea să ceară reducerea termenului de detenție, invocând acest motiv. Subiectul a fost discutat la Comisia Juridică, Numiri și Imunități a Parlamentului.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 mar - Sputnik. Proiectul de lege, inițiat de Guvern, privind anularea reducerii pedepsei pentru deținuții care se plâng de condiții inumane a fost discutat astăzi, la Comisia Juridică, Numiri și Imunități. Deputații au ajuns unanim la concluzia că inițiativa trebuie votată în două lecturi în Parlament.

Ministrul Justiției, despre greva celor 14 deținuți care vor să fie eliberați ca Filat
Deputatul PSRM Grigore Novac a menționat că a vizitat patru penitenciare din țară, iar în unele celule condițiile de trai sunt chiar similare celor din hoteluri. Cu toate acestea, Novac susține că mulți dintre deținuții care se aflau în acele celule au solictat reducerea termenului de detenție, motivând că se află în condiții inumane.

În data de 13 februarie, Guvernul a instituit un moratoriu pe această lege, valabil până în data de 1 septembrie. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că legea care le permite deţinuţilor să ceară reducerea perioadei de detenţie are mai multe lacune, iar eliberarea unor deținuți ar pune în pericol securitatea statului.

Potrivit datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor, din cei peste 6700 de deținuți, peste cinci mii au depus cereri pentru reducerea pedepselor. Anul trecut au fost reduse în total 434 de mii de zile de detenție din pedepsele deținuților care au solicitata în judecată aplicarea acestui mecanism. De asemenea, ca despăgubire, din bugetul de stat au fost achitați un milion 600 de mii de lei.

Amintim că și fostul premier Vlad Filat a fost eliberat din penitenciar cu 709 zile mai devreme, după ce a beneficiat de acest mecanism compensator.