Coronavirus

Misterul virusului ucigaș din China: Mutație genetică sau armă biologică?

Coronavirusul de tip nou, care s-a declanșat în China la sfârșitul anului trecut, ține în tensiune întreaga planetă. Originea lui, care nu este deocamdată cunoscută, înmulțește speculațiile potrivit cărora virusul COVID-19 ar fi o armă biologică.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 feb - Sputnik. Coronavirusul de tip nou, declanșat în China la sfârșitul anului trecut, traversează nestingherit frontiere, în pofida măsurilor de precauție fără precedent. Până în prezent, peste 83 de mii de oameni s-au contaminat, iar aproape 3.000 au decedat din cauza maladiei.

Este pregătită Moldova pentru a face față unei epidemii de coronavirus? Răspuns oficial
Nu e de mirare că boala a băgat spaima în oameni, dacă luăm în calcul că până în prezent nu a fost inventat un tratament și nici vaccin împotriva infecției. Este adevărat însă că zilele trecute o echipă de oameni de știință din Hong Kong a făcut o descoperireimportantă, care ar urma să canalizeze într-o anumită direcție eforturile experimentale pentru inventarea vaccinului împotriva noului coronavirus. Când se va întâmpla acest lucru este însă neclar. 

Evoluția virusului este imprevizibilă, iar originea lui, care nu este cunoscută până în prezent, dă naștere unor ipoteze controversate și, tot mai des, se vehiculează că virusul COVID-19 ar fi, de fapt, o armă biologică inventată cu un scop determinat.

Anterior însă ambasadorul Chinei în SUA a calificat drept aberații informațiile potrivit cărora noul coronavirus este o armă biologică.

”Desigur că există numeroase speculații și zvonuri. Cineva spune că acest virus a fost inventat în laboratoarele militare ale Chinei sau, poate, în Statele Unite ale Americii. Cum putem să credem în aceste aberații?”, a declarat ambasadorul Chinei în SUA. 

Descoperirea virușilor din clasa ”corona”

Coronavirușii au fost decoperiți încă în anul 1965, dar până acum aceștia atacau cu precădere animalele, mai puțin oamenii. 

Până în prezent au fost descoperite 30 de tipuri de coronaviruși. În secolul trecut, patru dintre ele declanșau infecții respiratorii acute: 229E, OC43, NL63, HKUI, dar în rare cazuri acestea aveau efect letal și, respectiv, nu erau considerate periculoase.

Circumstanțele bizare în care s-a declanșat primul focar din China

Organizația Mondială a Sănătății a fost notificată de China despre izbucnirea focarului de coronavirus de tip nou pe 31 decembrie 2019, adică în ajunul Anului Nou.

O femeie din Republica Moldova, infectată cu noul coronavirus
Locul în care s-a declanșat focarul stârnește multe semne de întrebare: Wuhan - un oraș imens cu peste 11 milioane de locuitori, amplasat în centrul Imperiului Celest, unde se intersectează numeroase căi de comunicație feroviară, aeriană și navigabilă și este unul dintre cele mai mari centre logistice din China. Adepții ideii potrivit căreia coronavirusul este o armă biologică susțin că Wuhan este în aceste condiții un punct ideal pentru ”lansarea atacului virusologic”.

În timpul vacanței de iarnă aici au revenit chinezi din toată lumea, care ulterior vor merge în alte țări și astfel vor ”exporta” virusul peste hotarele Chinei. 

Potrivit informațiilor oficiale, focarul de coronavirus s-a declanșat la o piață de fructe de mare din Wuhan. Cel mai probabil, virusul, descoperit încă în anii 60 ai secolului trecut, a suferit mutații în organismul unui animal (șarpe sau liliac), iar apoi a ajuns în organismul ”pacientului zero”, precizează RIA Novosti.

Ulterior, virusul a fost descoperit la numeroase persoane și așa s-a confirmat una dintre cele mai mari temeri: COVID-19 se transmite de la om la om și încă pe cea mai simplă cale de contaminare - aeriană.

Pierderile pentru economia globală provocate de coronavirus

Răspândirea rapidă a maladiei i-a pus pe gânduri pe unii experți, care presupun că virusul ucigaș este de fapt sintetic. Dar cui i-ar conveni acest lucru? Nu cred că misterul va fi deslușit vreodată. Cert este că, în această perioadă, China suferă pierderi economice exorbitante din cauza carantinei și a izolării. 

Moldovenii din Italia, în panică: ”Este o adevărată psihoză legată de coronavirus” - Audio

Calculele din ultimele zile arată că după declanșarea focarului de coronavirus de tip nou, China a suferit pierderi de aproximativ 200 de miliarde de dolari.

Numără pagubele deja și alte țări - nu doar cele în care există focare de coronavirus, ci și cele care aveau relații economice strânse cu Beijingul. 

Operatorii de turism din Rusia au anunțat că au pierdut din cauza coronavirusului 27 de miliarde de ruble, întrucât aU sistat vânzarea pachetelor turistice pentru vizitarea Chinei. 

În plus, influența asupra prețurilor internaționale la petrol pe fundalul răspândirii coronavirusului poate costa economia Rusiei 5 miliarde de dolari trimestrial, potrivit estimărilor unor experți, anunță RIA Novosti.

Iar Italia, unde coronavirusul de tip nou se extinde cu repeziciune și a făcut deja 17 victime, pierderile au fost estimate la 700 de milioane de euro.