Coronavirus

”Harta” răspândirii coronavirusului în România: Câte persoane a contaminat italianul

Demersul jurnalistic bazat pe date și confirmări oficiale urmărește un fir destul de sinuos al contactelor pe care le-au avut cei ce au adus virusul.
Sputnik

BUCUREȘTI, 28 feb - Sputnik, Evan Răutu. Așa cum s-a anunțat, coronavirusul COVID-19 a ”intrat” oficial în România, în carantină se află mai multe persoane, iar un român este declarat „infectat”. Din fericire, starea acestuia, un tânăr din Gorj, este foarte bună.

Cât de pregătită este România să facă față unui val de coronavirus

Aseară, postul Antena 3 a făcut un excelent demers jurnalistic, întocmind o ”hartă” a răspândirii a coronavirusului în România, inclusiv o estimare a numărului de persoane care se află în carantină.

Efortul jurnalistic merită apreciat pentru că urmărește un fir destul de sinuos al contactelor pe care le-au avut cei ce au adus virusul.

Din expunere rezultă că o persoană din Italia a venit România, însoţită de amicul său, ”contaminează deja două persoane, pe amic şi pe iubita sa”. După ce a aterizat la Craiova ”17 persoane sunt trimise în carantină”.

”Merge la Gorj şi apoi 44 de persoane intră în izolare - la Gorj avem şi primul tânăr infectat care a intrat în contact cu italianul”, explică jurnalista Antena 3 Cătălina Porumbel.

Urmează un întreg șir de conexiuni, foarte interesant de urmărit – și o lecție pentru viitor: tânărul intră în contact cu alte persoane, ”din familia sa, 5 persoane se află în carantină sau izolare, merge la o petrecere. Tatăl vitreg este preot, deci alte conexiuni – ”și, în urma acestor lucruri, 65 de persoane intră în carantină”.

La final, calculul duce la un rezultat destul de îngrijorător, cel puțin la prima vedere: ”Avem 133 de persoane în carantină sau izolare”, a spus Cătălina Porumbel.

Așa cum precizam, este doar un demers jurnalistic – și, chiar dacă e bazat pe date și confirmări oficiale, nu este o prezentare făcută de autorități.