CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. Procurorul general a susținut un discurs impresionant în fața participanților la Adunarea Generală a Procurorilor în care a vorbit franc și tranșat despre problemele cu care se confruntă sistemul din care face parte.
Alexandr Stoianoglo a vorbit despre degradarea instituției Procuraturii care s-a produs în ultimii ani și despre dosarele inițiate la comandă politică.
”Am revenit în sistem după 12 ani și am găsit o altă Procuratură - în care drepturile omului nu mai reprezintă o valoare. Am urmărit arestările ilegale și show-urile cu mascați. În Procuratura cea de altădată era totul altfel.... Fiecare sentință de achitare era obiect al cercetării, iar cetățenii veneau la Procuratură să caute dreptatea. Sper foarte mult că ceea ce spun acum nu se referă la majoritatea dintre voi, dar faptul că acest fenomen persistă în rândurile procurorilor este cert. Asta este o problemă cu care se confruntă Procuratura Generală”, a punctat Stoianoglo.
Procurorul General a vorbit pe șleau despre abuzurile care s-au produs în ultimii ani mai ales la procuraturile specializate.
”Au fost cercetate și arestate ilegal sute și sute de persoane, au fost distruse numeroase afaceri. Mulți procurori s-au implicat în activitate politică. Au avut loc întâlniri între procurori și primele persoane în stat. Au fost urmăriți ilegal cetățeni, au fost urmăriți de la activiști civici, avocați incomozi, oameni de afaceri până la jurnaliști. Show-urile cu mascați deveniseră un lucru obișnuit. Este o degradare instituțională - în Procuratură nu vor mai fi dosare la comandă. Nu căutați protecție politică. În Procuratură nu vor mai fi numiți oameni pe criterii politici. Dialogul cu sfera politică îl poartă doar conducerea Procuraturii Generale și doar în condițiile legii”, a avertizat Stoianoglo.
În context, procurorul-șef a remarcat că și Consiliul European a constatat că în Moldova au existat dosare politice, iar Procuratura Anticorupție era folosită ca o bâtă împotriva celor incomozi. Stoianoglo a dat asigurări că cetățeni nu vor mai asista la show-uri cu mascați, întrucât Procuratura nu mai este interesată de creșterea artificială a indicatorilor privind gradul de descoperire a crimelor, ci este preocupată de calitatea acțiunilor de urmărire penală, astfel încât acestea să se desfășoare în spiritul respectării drepturilor omului.
În cele din urmă, el a venit cu un îndemn către procurori:
”Trebuie să încetăm să vedem în fiecare persoană un infractor, să ne dezicem de aprecieri formale. Intrigile și grupările nu-și au locul în activitatea Procuraturii. Regula numărul unu este că Procuratura nu e locul unde poți face business. Procurorii businessmeni trebuie să-și caute de lucru în altă parte. Să ne rupem definitiv și irevocabil de trecut, de îngenuncherea statului. A venit timpul să construim o altă procuratură - în slujba oamenilor”, a declarat procurorul general.
Precizăm că, anterior, Procuratura Generală a instituit un grup de lucru pentru a examina zeci de dosare aflate la etapa urmăririi penale sau pe rolul judecătorilor, care ar fi fost inițiate abuziv, la comandă politică.
Procurorul-șef a mai spus că în urma controalelor efectuate la cele două procuraturi specializate, dar și pentru o serie de încălcări grave, inclusiv rețineri, arestări, percheziții, sechestre, interceptări, filări ilegale, tergiversare a examinării dosarelor, hotărâri ilegale în fond, reprezentarea defectuoasă a acuzării de stat, neatacare a hotărârilor ilegale, Inspecția Procurorilor a inițiat 33 de proceduri disciplinare în privința a 24 de procurori - 10 de la Procuratura Anticorupție și 14 - de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.