CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, invitat luni la emisiunea „Logica Puterii” de la Sputnik Moldova, a afirmat că ministerul pe care-l conduce, precum și Guvernul în general nu vor renunța la intenția de a-i penaliza pe judecătorii din cauza cărora Republica Moldova pierde dosare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), fiind obligată să plătească despăgubiri din Bugetul de Stat.
Reamintim, corpul judecătoresc s-a declarat nemuțumit de avertismentul premierului Ion Chicu, potrivit căruia despăgubirile de 70 de milioane de lei stabilite de CEDO în dosarul „Gemeni” S.A. vor fi plătite din fondurile destinate inițial finanțării sistemului instanțelor judecătorești.
Fadei Nagacevshi a comentat că, „atunci când simte că poate suferi anumite prejudicii, sistemul judecătoresc se pune în defensivă sau începe să contraatace”.
Vor fi penalizați judecătorii a căror vinovăție va fi stabilită și va fi așa cum va decide Guvernul, a arătat Nagacevschi. De asemenea, ministrul a menționat că este prerogativa Parlamentului să modifice cadrul legal astfel, încât acesta să permită pedepsirea judecătorilor care pronunță sentințe incorecte cu bună știință.
Ministrul Justiției a spus că, în anii trecuți, au fost inițiate mai multe dosare împotriva unor judecători din cauza cărora statul a pierdut dosare la CEDO, dar că nu cunoaște niciun caz cu finalitate.
În emisiune, Fadei Nagacevschi a informat că Ministerul Justiției a publicat luni, 24 februarie, un rezumat al violărilor constatate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) în cauzele împotriva Republicii Moldova. Rezumatul conține o listă a persoanelor a căror acțiuni și/sau inacțiuni ar fi generat încălcarea prevederilor Convenției Europene pentru apărarea Drepturilor Omului și a libertăților fundamentale (CtEDO) de către Republica Moldova.
Ministrul Justiției a spus că lista dosarelor pierdute îi este foarte bine cunoscută, chiar a participat la alcătuirea ei, pentru că exact de acest aspect s-a ocupat, în calitate de avocat și de expert nonguvernamental, începând cu anul 2003.
Fadei Nagacevschi a menționat că dosarul profesorilor turci expulzați, atacat la CEDO, este gestionat de avocatul Vitalie Nagacevschi, care-i este tată, și că are încredere că acesta „va avea grijă ca persoanele vinovate să fie trase la răspundere”.
Despre cazul „Gemeni” S.A. (Ojog și alții v. Republica Moldova), ministrul Justiției a spus că este cu adevărat unul defectuos și „o speță foarte interesantă”. Ministerul Justiției a sesizat Procuratura Generală în privința încălcărilor constatate de CEDO în acest caz.
Ministerul Justiției a subliniat că hotărârea pe fond în acest caz a fost pronunțată de CEDO pe data de 13.12.2011. Dar, „într-un mod inexplicabil”, agentul guvernamental nu a depus la acea vreme cerere de revizuire împotriva actelor judecătorești ce au încălcat drepturile fundamentale ale reclamanților.
La emisiunea Sputnik Moldova a participat și juristul Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO.