Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova: Record istoric la venituri obținute din exportul fructelor în Rusia

Republica Moldova s-a clasat în topul statelor exportatoare de fructe în Federația Rusă, cedând doar în fața Ecuadorului și Turciei. Iată câți bani au câștigat producătorii moldoveni.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 feb - Sputnik. Moldova a ajuns în topul statelor care exportă cele mai multe fructe în Federația Rusă. Astfel, veniturile din export în 2019 s-au ridicat la aproximativ 200 de milioane de dolari.

Potrivit analiștilor EastFruit, Moldova s-a poziționat pe locul opt în clasamentul celor mai mari furnizori, depășind Serbia, cu 196 de milioane dolari de dolari.

”Având în vedere că prețul fructelor din Moldova de obicei era cel mai mic pe acest segment de piață, poziția acestei țări în clasamentul celor mai mari furnizori de fructe către Rusia, rămânea unul scăzut, după veniturile obținute din vânzări. Dacă luăm în considerare doar volumul livrat, în tone, atunci Moldova va ocupa deja locul al treilea, cedând doar în fața Ecuadorului și Turciei", spune Andrei Iarmak, economist în cadrul departamentului de investiții al Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Potrivit lui, în următorii ani, principalele provocări pentru exportatorii de fructe din Moldova vor fi diversificarea exporturilor, pentru a reduce riscurile legate de o eventuală pierdere a pieței ruse, dar și îmbunătățirea calității și, prin urmare, a valorii și prețului fructelor exportate.

”Într-adevăr, astăzi Rusia își extinde propria producție de fructe și deja reușește să completeze segmentul de produse ieftine categorii, unde Moldova este deosebit de puternică, în special este vorba de merele proaspete”, a declarat Iarmak.

Producătorii de lapte și produse lactate bat alarma: suntem un sector fără piață de export
Cele mai mari venituri obținute pe piața din Rusia exportatorii moldoveni le-au obținut din livrările de mere - aproximativ 108 milioane de dolari SUA. Din exportul strugurilor de masă au obținut venituri de 34 de milioane de dolari SUA, alte 21,5 milioane de dolari au fost câștigate din exportul de prune. De asemenea, Moldova a exportat în Rusia o cantitate însemnată de cireșe dulci, căpșuni, prune, caise și vișine.

Volumul exporturilor de mere, struguri de masă și prune din Moldova în Rusia a rămas aproape neschimbat pe parcursul anului. Exportul de cireșe însă a scăzut cu 22%. În același timp, veniturile din exportul căpșunilor proaspete au crescut de 2,5 ori, la prune - cu 34%, iar la caisele proaspete - de 3,6 ori.

Câte mere ajung pe piața UE

Potrivit ministrului Agriculturii, Ion Perju, diversificarea piețelor de desfacere este o necesitate stringentă pentru producătorii moldoveni, în condițiile în care, în ultimii ani, aceștia întâmpină dificultăți în ceea ce privește comercializarea recoltei.

”99% din cantitatea de mere recoltată ajunge pe piața Federației Ruse. Asta chiar dacă, oficial, avem o cotă de 40 de mii de tone în Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Agriculturii în studioul Sputnik Moldova.

Acesta a mai precizat că, în 2019, pe piața din UE au fost exportate mai puțin de 1000 de tone, din cota de 40 de mii de tone.