CHIȘINĂU, 19 feb - Sputnik. Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a ieșit astăzi în fața presei și a vorbit despre dosare inițiate la comandă și persoane care ar fi fost persecutate politic.
El a declarat că Procuratura Generală a luat act de declarația și raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care indică o listă de dosare care ar fi fost inițiate abuziv, selectiv și la comandă politică.
”Am luat la bază lista Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în care au fost incluși 11 oameni - avocații Ana Ursachi, Eduard Rudenco, Ion Crețu, judecătorii Domnica Manole, Viorel Munteanu, Gheorghe Balan, precum și alte persoane - Gheorghe Petic, Grigore Petrenco, Pavel Grigorciuc, Sergiu Cebotari, Valentin Ieșeanu. Sunt persoane care ar fi fost persecutate în rezultatul unor comenzi politice, care a dus la urmărirea penală și judecarea pe nedrept”, a declarat Alexandr Stoianoglo.
În aceste condiții, Stoianoglo a semnat o dispoziție prin care a dispus constituirea în cadrul Procuraturii Generale a unui grup de control și monitorizare a unor cauze penale în sarcina căruia a fost pusă evaluarea a 38 de dosare penale pretins instrumentate pe motive politice.
Din această săptămână, grupul format din șase procurori va evalua și va prezenta rapoartele pe marginea fiecărei cauze incluse în listă, aflată atât la etapa de urmărire penală, cât și în cea judiciară sau de executare. Informațiile vor fi dezbătute și analizate de conducerea Procuraturii împreună cu procurorii de caz.
”În cazul în care vor fi stabilite abateri grave de la lege la instrumentarea acestor cauze penale, vor fi luate măsuri legale - dosarele aflate la etapa urmăririi penale vor fi clasate, în cazul celor aflate în instanța de judecată procurorii vor renunța la învinuire sau vor veni cu o ordonanță de reîncadrare a faptelor, iar în cazul dosarelor aflate în executare se va verifica posibilitatea declanșării căilor extraordinare de atac”, a precizat procurorul general.
Procurorul-șef a mai spus că în rezultatul controalelor efectuate la cele două procuraturi specializate, dar și pentru o serie de încălcări grave, inclusiv rețineri, arestări, percheziții, sechestre, interceptări, filări ilegale, tergiversare a examinării dosarelor, hotărâri ilegale în fond, reprezentarea defectuoasă a acuzării de stat, neatacare a hotărârilor ilegale, Inspecția Procurorilor a inițiat 33 de proceduri disciplinare în privința a 24 de procurori - 10 de la Procuratura Anticorupție și 14 - de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
18 au fost deja transmise Colegiului de disciplină și etică din cadrul Consiliului Superior Procurorilor.